2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a semnat contractele de finanțare pentru noile investiții

CEO a semnat contractele de finanțare pentru noile investiții

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a semnat contractele de finannțare cu OMW Petrom și Tinmar Energy pentru construirea a 8 parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale.

Potrivit unui comunicat, au fost semnate contractele de finanțare pentru patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale care vor fi dezvoltate de CE Oltenia și Tinmar Energy. Complexul Energetic Oltenia va construi, în parteneriat cu Tinmar Energy, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca.280 MW și un grup pe gaze naturale de cca. 475 MW. „Complexul Energetic Oltenia anunță semnarea contractului de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca.280 MW si unei centrale pe gaz, CCGT Turceni, cu o capacitate de cca. 475 MW. Contractul de finanțare a fost semnat de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții entităților juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.

Atragerea de parteneri care sa investească alături de CE Oltenia in noile capacitați energetice a început in luna mai 2021, in strânsă legătura cu amplul demers pentru obținerea aprobării ajutorului de stat pentru restructurare in favoarea companiei. În ianuarie 2023, in urma procedurii de selectie si a negocierilor purtate, Societatea Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și un grup pe gaze naturale.

Când vor fi gata

Parcurile fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca. 280 MW vor fi construite pe depozitele de zgura si cenusa de la Rovinari si Turceni, precum si pe haldele exterioare Pinoasa si Bohorelu, iar grupul pe gaz de cca.475 MW va fi implementat la SE Turceni. Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la suma de cca 595 milioane de euro. Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni, precum si din alte surse.

Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze in 2026. Noile capacități pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, reprezinta angajamente asumate prin Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeana in ianuarie 2022.

Contracte și cu OMW

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, anunță semnarea contractelor de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca.455 MW. Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.

În cadrul acestor entități, CE Oltenia si OMV Petrom sunt parteneri egali, într-o structură de participație de 50% – 50%. În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare. În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.

Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național începand cu anul 2025. Mai este de semnat contractul de finanțare pentru grupul pe gaze naturale de 850 de MW de la Ișalnița, construit în parteneriat cu ALRO.

Citeşte şi: Elevii români, primul loc în Europa și locul trei în lume la Olimpiada Internaţională de Fizică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS