Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcționează în această perioadă cu un număr redus de grupuri energetice. Producătorul rezistă cu numai două blocuri energetice la Rovinari.
Au fost probleme tehnice la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Astfel, grupul energetic disponibil aici a beneficiat de lucrări de remediere și de mentenanță. Deocamdată, producția medie la nivelul companiei este de numai 450 – 500 de MW. În continuare la nivel național lider la producția de curent electric este Hidroelectrica. Compania asigură aproape 40% din totalul producției naționale.
În clasament urmează Nuclearelectrica și centralele pe gaze naturale. Complexul Energetic Oltenia produce 90% din energia pe bază de cărbune din România. Se află pe locul al patrulea în momentul de față în clasamentul producătorilor de curent electric din țară.
Căldura îi topește pe angajații din carierele miniere
Căldura îi topește pe salariații din cariere miniere ale Complexului Energetic Oltenia. Compania deține un număr de 10 cariere miniere. Cele mai multe se află pe teritoriul județului Gorj. Există și o subunitate minieră în Mehedinți. Sunt peste 7.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia care lucrează în minerit.
Angajatorul este obligat să le ofere salariaților câte 2 litri de apă potabilă pe zi. De asemenea, sunt obligatorii măsurile de protecție în fața caniculei și adaptarea programului de lucru. Astfel, personalul trebuie să ia pauze mai dese sau să fie programat în așa fel încât să nu fie persoane afectate de temperaturile ridicate. În special salariații cu probleme cardiace trebuie să fie programați în așa fel încât starea de sănătate să nu le fie afectată.
Trei cariere miniere se închid anul acesta
La nivelul Complexului Energetic Oltenia se continuă programul de închidere a subunităților miniere. Sunt vizate pentru acest an trei cariere miniere. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia își vor înceta activitatea carierele miniere de la Peșteana, Lupoaia și Husnicioara. În cursul anului 2024 este programată pentru închidere Cariera Minieră Jilț Sud. Aici mai este zăcământ, însă, conform reprezentanților companiei energetice, ar fi mult prea scump să fie exploatat.
Din 2026, la nivelul Complexului Energetic Oltenia vor mai funcționa numai 4 cariere miniere. Acestea vor fi toate în județul Gorj, în bazinele Motru, Jilț și Rovinari.
„Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.
Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Citeşte şi: Gorj: Cămin de bătrâni, amendat pentru muncă „la negru”