Filiala pe lignit, care urmează să fie înființată la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) va prelua mii de angajați din companie.
Angajații care vor fi preluați de viitoarea filială pe lignit vor beneficia de aceleași drepturi ca personalul care va fi păstrat la companie. Vor fi aplicate prevederile din Contractul Colectiv de Muncă semnat între sindicatele și administrația din compania energetică. Problema este că și sindicatele vor avea oamenii împărțiți între CEO și viitoarea filială, care va fi înființată în data de 3 august. Atunci este programată ședința Adunării Generale a Acționaților din companie.
Va fi analizată propunerea Directoratului privind constituirea filialei pe lignit. Compania are acum 10.000 de angajați, din care 6.000 lucrează în sectorul minier și peste 3.000 în termocentrale. Se adaugă și personalul TESA, circa o mie de persoane.
De când își va începe activitatea
Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, nu este obligatoriu ca filiala să funcționeze din acest an. „Este important de știut că pentru muncitorii care vor ajunge să lucreze la filiala pe lignit se va aplica un contract colectiv de muncă similar ca la CEO.
Chiar dacă va fi stabilită înființarea filialei în ședința de la începutul lunii august nu este obligatoriu ca să funcționeze imediat. Planul de restructurare prevede că această filială pe lignit să înceapă să funcționeze, începând cu anul 2026. În viitoarea filială pe lignit vor intra toate carierele miniere care vor mai rămâne, grupurile energetice. Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu sediile.
Va achiziționa energie electrică de la filiala pe lignit și va face un coș comun cu energia pe gaze naturale și fotovoltaică de care va dispune la societățile mixte. Totul este stabilit în Planul de restructurare și decarbonare”, a declarat Daniel Burlan, fostul președinte al Directoratului CEO.
Actualizare de beneficii la CEO
Sindicatele din CEO au în vedere renegociarea unor beneficii în perioada imediat următoare. După cum se cunoaște, guvernanții au decis creșterea valorii bonului de masă. În sectorul public și la companiile de stat se acordă tichete de masă. Valoarea unui tichet de masă va crește de la 35 la 40 de lei.
Și la Complexul Energetic Oltenia se acordă tichete de masă. Potrivit sindicatelor, valoarea negociată a acestora și ultima actualizare a fost de 30 de lei. În perioada imediat următoare va fi programată o negociere între sindicate și administrație pe tema actualizării valorii tichetelor de masă care se acordă la nivelul companiei energetice. Ar putea să fie și ultima negociere din acest punct de vedere. Guvernul are în vedere eliminarea unor beneficii și bonusuri acordate în sectorul public și la nivelul companiilor de stat, pentru a reduce din cheltuieli și pentru a acoperi deficitul bugetar.
Citește și: Veteran de război de 102 ani, premiat la Polovragi