Sunt probleme de personal la o Termocentrală a CEO, din cauza pensionărilor. Sindicaliștii din Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița susțin că ritmul pensionărilor s-a accelerat.
Din acest motiv, sunt probleme în ceea ce privește acoperirea unor sarcini. În ultima lună și jumătate au fost peste 50 de pensionări de la Termocentrala de la Ișalnița. O serie de posturi au rămas descoperite. Sarcinile sunt preluate de angajații care încă sunt în cadrul termocentralei pentru că nu se fac angajări. Complexul Energetic Oltenia se află într-un program de reducere de personal și nu poate să angajeze specialiști.
De exemplu, implementarea Planului de restructurare este întârziată. La finalul anului 2023 ar trebui să mai lucreze la CEO 7.700 de salariați, iar în prezent sunt peste 10.000 de mineri și energeticieni. Prin urmare, se va insista pe reducerea numărului de salariați și nu vor fi rezolvate problemele de personal de la Ișalnița. Din contră, se depun în continuare cereri de pensionare în baza Legii 197 care reduce cu 13 ani vârsta de pensionare. Așadar, oamenii pot să plece din sistem la 52 de ani, dacă îndeplinesc și condițiile de vechime de minimum 25 de ani în condiții speciale și 35 în domeniu.
„S-au pensionat peste 50 de colegi. Pierdem masiv personal. Suntem 400 și ceva acum. Sunt peste 100 de posturi descoperite. Vor continua să plece prin pensionare până la finalul anului și nu se fac angajări”, a declarat Nicușor Văduva, lider sindicat la Termocentrala Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia.
Tot mai mulți angajați ai CEO vor să se pensioneze
Sunt tot mai multe cereri de pensionare depuse la Casa Județeană de Pensii Gorj. Dacă acum o lună de zile erau înregistrate 500 de solicitări de pensionare din partea angajaților din Complexul Energetic Oltenia, acum s-a ajuns la aproape o mie de cereri. De asemenea, din totalul celor o mie de dosare, au fost soluționate peste 350. Există și câteva zeci de cereri care au fost respinse de către funcționarii Casei Județene de Pensii Gorj. Deciziile de respingere a cererilor de pensionare vor fi contestate în instanța de judecată. De asemenea, la Casa Județeană de Pensii Gorj au fost înregistrate și aproape 6.000 de cereri de recalculare a pensiilor celor care au lucrat în minerit și termocentrale și care vor să le fie majorate veniturile, în baza Legii 197. Prin urmare, ar trebui să beneficieze de pensii mai mari, după recalculare.
Citeşte şi: Expertiză finalizată în dosarul accidentului cu trei morți de la CEO