23.4 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCorpul de Control al prefectului face verificări la AJPIS Gorj, unde șefa a revenit din concediu

Corpul de Control al prefectului face verificări la AJPIS Gorj, unde șefa a revenit din concediu

Corpul de Control al prefectului de Gorj face verificări la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.

Sunt verificate toate documentele întocmite, cu privire la monitorizarea centrelor sociale avizate la nivelul județului Gorj. Se va stabili dacă șefii AJPIS Gorj știau de existența centrelor clandestine și dacă au făcut ceva să le verifice sau să le pună în legalitate.

După cum se cunoaște, la nivelul județului Gorj au fost descoperite două centre care funcționau clandestin. Unul funcționa la Țicleni și altul la Târgu Jiu.

La AJPIS a revenit și Natalia Moreanu, șefa instituției, care a intrat în concediu în momentul izbucnirii scandalului legat de existența căminelor de bătrâni clandestine.

„A venit și doamna director la serviciu și presupun că oferă sprijin colegilor de la Corpul de Control. Va fi întocmit un Raport de Control pe care noi ne dorim să îl facem public. În funcție de constatări, vor fi propuse măsuri. Nu s-a dispus suspendarea din funcție a doamnei director, așa cum a venit o recomandare de la premier. Vedem ce apare în urma controlului. Cred că va fi gata săptămâna aceasta”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Au verificat 45 de centre

În urmă cu două săptămâni, cele două comisii mixte, formate din reprezentanții AJPIS, DSP, ITM, DSVSA, OPC, IPJ și ISU (78 persoane angrenate), au verificat 45 de centre din Gorj:

  • 29 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru copii (gestionate de autorități publice locale și D.G.A.S.P.C Gorj),
  • 7 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice (gestionate de furnizori de servicii sociale privați),
  • 7 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane cu dizabilități (gestionate de D.G.A.S.P.C. Gorj),
  • 2 centre neautorizate, identificate pe parcurs, cu un număr total de 1007 persoane rezidente (451 copii, 208 persoane vârstnice și 348 persoane cu dizabilități).

Au fost dispuse 54 de măsuri:

  • un dosar penal pentru fraude economice;
  • 53 de contravenții în valoare totală de 219.701 de lei.

Centrele neautorizate au fost identificate în orașul Țicleni și în municipiul Târgu Jiu, fiind dispusă măsura închiderii și relocării beneficiarilor. Din centrul de la Țicleni au fost relocate 7 persoane vârstnice (6 la aparținători și unul la spital). Au fost aplicate amenzi în valoare de 42.000 de lei și s-a întocmit un dosar penal pentru fraude economice. Din centrul de la Târgu Jiu au fost relocate 27 persoane vârstnice (7 la aparținători, 13 la spital și 7 la alte centre). S-au aplicat amenzi în valoare de 13.000 lei.

Ce s-a descoperit în centrele de stat

În data de 11 iulie, au fost controlate 17 centre/servicii destinate copiilor și un număr de 2 centre destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi de stat. S-au constat 3 deficienţe, care au fost remediate în timpul controlului. Trei salariaţi au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în cuantum total de 10.000 de lei pentru:

  • gestionarea,
  • manipularea necorespunzătoare a deşeurilor medicale,
  • sterilizarea neconformă a instrumentarului medical.

De asemenea, la un centru s-a constatat că acesta nu este dotat cu grup electrogen. Centrul respectiv nu este dotat cu grup electrogen, deoarece în perioada imediat următoare va fi închis. Copiii urmează să fie relocaţi în două case, achiziţionate recent de DGASPC Gorj, prin înfiinţarea a două noi servicii sociale destinate acestora. Pe 12 iulie, au fost controlate 5 centre destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. Cu această ocazie, au fost constatate deficienţe precum:

  • lipsa de indicatoare de securitate şi avertizare la depozitul de lemne al unui centru;
  • necesitatea efectuării de lucrări de întreţinere la clădirea unui centru;
  • neaplicarea corespunzătoare a normelor tehnice de sterilizare de către personalul medical. O angajată a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 6000 de Iei;
  • au fost identificate 2 medicamente cu termen de valabilitate expirat, în aparatul de urgenţă, la un centru, fiind aplicată, unui cadru medical, o amendă în cuantum de 2000 de lei.

Citește și: Dezbatere cu primarii din Gorj și Mehedinți pe tema gunoiului de grajd

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS