Firma care va construi grupul pe gaze naturale de la Termcoentrala Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia(CEO), se va numi CCGT Power Ișalnița SA.
A fost întocmită documentația în vederea obținerii acordului acționarilor, în vederea înființării societății mixte din care va face parte CEO, alături de compania ALRO. Consultarea acționarilor Complexului Energetic Oltenia se va face pe 28 august. Capitalul social al CCGT Power Ișalnița SA va fi de 90.000 de lei. CEO va avea cele mai multe acțiuni.
Consiliul Concurenţei a autorizat abia recent operațiunea prin care CEO și Alro SA intenționează să creeze împreună o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT) la Ișalnița, în județul Dolj. CEO, deținut de statul român, își desfășoară activitatea în domeniul mineritului, al producerii de energie electrică pe bază de combustibili fosili și al furnizării de energie termică la nivel local. Alro este o companie specializată în producția de aluminiu primar și procesat, cu operațiuni în România, China și Sierra Leone. Compania are o unitate de producere a aluminiului în Slatina și deţine şi combinatul de alumină Alum SA din Tulcea.
Proiect de o jumătate de miliard de euro
În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.
Se lucrează acum la documentațiile pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO.
Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei.
Citește și: O nouă ediție a Festivalul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului”, la Târgu Jiu