În județul Gorj, mii de persoane suferă de afecțiuni oncologice. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume.
Datele statistice arată că milioane de persoane mor din cauza acestuia în fiecare an, iar consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, la finalul trimestrului al doilea în evidențele Secției Oncologie erau 10.077 de persoane cu diferite tipuri de cancer. Creșterea față de primul trimestru este de 190 de cazuri. Predomină cancerul pulmonar, de sân și chiar de vezică. Unele pacienți rămân internați, în timp ce majoritatea se prezintă periodic la tratamente la unitatea medicală din Târgu Jiu.
Pacienții oncologici beneficiază de condiții mai bune de anul trecut
Șase fotolii de chimioterapie au fost achiziționate anul trecut din bugetul propriu al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu și au fost amplasate în salonul destinat internărilor de zi din cadrul Secției Oncologie (situată în clădirea de pe strada Unirii). Astfel, pacienții oncologici care sunt programați pentru tratamentul citostatic perfuzabil stau comod în aceste noi fotolii rabatabile speciale pentru chimioterapie și beneficiază de condiții de spitalizare mai bune. Investiția s-a ridicat la suma de aproximativ 7.500 lei.
De asemenea, în sala de așteptare a secției a fost montat un dozator cu apă plată destinat pacienților oncologici. Zilnic, de ședințele de chimioterapie și de monitorizarea oncologică beneficiază între 15 și 20 pacienți. Dintre aceștia, marea lor majoritatea sunt programați la ședințele de citostatice atât de necesare în tratarea acestor afecțiuni grave. O ședință de chimioterapie poate dura între 2 și 10 ore. Serviciile de spitalizare de zi sunt: evaluare biologică, administrare tratament citostatic, administrare hormonoterapie si imunoterapie etc.
Campanie pentru depistarea cazurilor de cancer
Rozalia Lorincz, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer Gorj, fostă pacientă cu cancer de sân, este implicată într-o campanie de depistare a gorjenilor care suferă de cancer. Este în derulare un proiect care vizează cetățenii din șase comune ale județului Gorj. Publicul țintă este reprezentat de persoanele neasigurate și cele care au rude care au suferit de cancer. Voluntarii Asociației se vor deplasa la domiciliul celor vizați și vor recolta sânge și urină pentru analize gratuite. De asemenea, va fi folosit și un echipament mobil pentru ecografii la domiciliu, pentru depistarea cancerului de sân.
„Cetățenii trebuie să își facă periodic analizele. Pot să trăiască cu cancer și să nu știe. Cu cât e depistat mai repede cu atât mai bine. Avem în vizor șase comune: Mătăsari, Dragotești, Văgiulești, Hurezani, Vladimir și Roșia de Amaradia.
Ne orientăm către pacienții de peste 40 de ani, neasigurați și către cei care au un istoric legat de cancer în familie. Vor beneficia gratuit de analize. Dacă vor fi probleme le vom asigura inclusiv transportul la Târgu Jiu pentru consultații la medicii specialiști. Le plătim și consultația, dacă nu sunt asigurați. Este un proiect derulat în colaborare cu Consiliul Județean Gorj”, a declarat Rozalia Lorincz.
Citește și: O nouă ediție a Festivalul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului”, la Târgu Jiu