18.4 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrări de regularizare pe mai multe râuri din județ pentru prevenirea inundațiilor

Lucrări de regularizare pe mai multe râuri din județ pentru prevenirea inundațiilor

În această perioadă se execută lucrări de regularizare pe mai multe râuri din județul Gorj, pentru a preveni inundațiile.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj Apele Române Jiu execută, în prezent, lucrarea care vizează întreținerea digului și regularizarea pârâului Iazul Topilelor, la Iezureni, în municipiul Târgu Jiu. Lucrările se derulează pe un tronson de 400 de metri.

Conform Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în cursul lunii iunie, pe raza județului Gorj, când a fost instituit Cod portocaliu meteorologic de precipitații, au fost înregistrate viituri repetate și semnificative pe pârâul Iazul Topilelor, în localitatea Iezureni.

Acestea au generat prin transportul de debit solid, colmatarea albiei minore, afectând gospodăriile și proprietățile cetățenilor riverani cursului de apă. Prin această lucrare, ce se întinde pe o lungime de 400 de metri, se va aduce albia minoră la parametri optimi de preluare a viiturilor, prin secțiunea respectivă și se vor stopa eroziunile de mal cu tendințe de avansare spre proprietățile riverane cursului de apă și evitarea producerii eventualelor pagube la inundații.

Se execută săpături

Scopul principal al lucrării îl reprezintă:

  • stoparea fenomenul de eroziune a malurilor; punerea în siguranță a proprietăților riverane cursului de apă;
  • asigurarea secțiunii optime de scurgere la ape mari;
  • diminuarea efectelor negative asupra mediului. Lucrarea se execută în albia minoră a pârâului Iazul Topilelor, DN 66 Tg.Jiu – Bumbești Jiu și constă în:
  • defrișare manuală a suprafețelor – 1000 mp,
  • doborârea mecanică a 20 arbori,
  • săpături mecanice cu excavatorul cu descărcare în auto – 1.000 mc.

În procesul de producție sunt folosite un excavator și o autobasculantă din dotarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj Apele Române Jiu. Lucrarea menționată nu înrăutățește nivelul actual al apelor de suprafață sau subterane și nu influențează negativ obiectivele din zonă. Totodată, se are în vedere ca în timpul execuției lucrării, să nu se producă poluarea cursului de apă Iazul Topilelor”, conform SGA Gorj.

Lucrări și pe râul Galbenul

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj execută în această perioadă lucrări regularizare a albiei și pe râul Galbenul, în zona comunei Bumbești-Pițic. Lucrările vizează albia râului de-a lungul drumului comunal DC 28.

Sunt foarte multe gospodării în apropierea râului Galbenul și sunt câteva zone cu risc de inundații. Albia a fost regularizată și malurile au fost consolidate pentru a putea prelua cantități mai mari de apă, în perioadele cu precipitații abundente sau cu viituri.

Și la Motru, se execută lărgirea pârâului Ploștina pentru a nu fi inundate gospodăriile din apropiere.  

Citește și: Motru: Doi copii au rămas orfani, după ce mama le-a fost răpusă de cancer la 27 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS