-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj107 ani de la Luptele de la Podul Jiului

107 ani de la Luptele de la Podul Jiului

Autorităţile judeţene și locale vor marca pe 14 octombrie 107 ani de la Luptele de la Podului Jiului, din Târgu Jiu.

Este programat un ceremonial militar de evocare a luptelor din 14 octombrie 1916. Manifestările vor începe la ora 11.00 la podul de peste râul Jiu, unde se păstrează două tunuri din Primul Război Mondial. Aici va fi intonat imnul naţional şi vor fi depuse coroane pentru eroii căzuţi în luptă.

La Podul Ferdinand, de la insuliţă, este programată o reconstituire cu actori voluntari a luptelor de la Podul Jiului. Este de amintit că Luptele de la Podul Jiului a avut loc pe 14 octombrie 1916, pe malul râului Jiu.

Trupele germane intraseră în oraș prin partea de nord, însă localnicii, în frunte cu șeful poliției de la vremea respectivă, comisarul Popilian, au rezistat eroic și au respins atacul.

„A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului, copii între moşnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători”-afirma generalul C. Găvănescu, în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului”.

Orașul a fost decorat

De asemenea, în timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război”, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra orașului”.

Este de precizat că despre momentul istoric „Luptele de la Podul Jiului” a fost realizat recent un film artistic. Filmul „Gata oricând – Eroii de la Podul Jiului” a fost primul din seria de filme dedicate cercetașilor care au luptat în Primul Război Mondial. Filmările la producția amintită au avut loc în mare parte la Târgu Jiu, în anul 2019. Povestea filmului are ca protagonist un tânăr cercetaș care descoperă că armata bavareză este aproape de Târgu Jiu.

Tânărul îl anunță pe comisarul Popilian, șeful Poliției Târgu Jiu, de la vremea respectivă și, împreună cu colegii cercetași, încercă să oprească ocuparea orașului de către armata germană. Regizori și scenariști sunt: Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș. În film joacă, între alții: Liviu Cheloiu, Emanuel Cercelaru sau Robert Cercelaru.

Filmul este în fapt un omagiu adus urbei și eroismului de care au dat dovadă locuitorii de acum peste o sută de ani. În 2019 sute de localnici au participat la filmări. Au fost filmate scene în care au apărut și 100 – 150 de figuranți. Realizatorii producției artistice „Eroii de la Podul Jiului” au filmat și la Peștișani, Bălănești și la Curtișoara, la Muzeul Arhitecturii Populare. S-a filmat inclusiv în zona Parcului Central din Târgu Jiu, lângă Podul Ferdinand.

Citește și: 9 stații pentru reîncărcare vehicule electrice vor fi montate în Baia de Fier și Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS