Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița are nevoie urgentă de reparații la echipamentele uzate sau chiar de înlocuirea acestora.
Vizată este instalația de desulfurare care are un rol esențial pentru reducerea emisiilor. La Termocentrala de la Ișalnița mai este în funcțiune grupul energetic numărul 7. Acesta a fost construit în urmă cu 40 de ani, însă continuă să producă energie electrică, după ce în ultimii ani a beneficiat de lucrări de reabilitare.
Problema este că la Termocentrala de la Ișalnița o bună parte a angajaților s-a pensionat. Nu mai sunt acoperite toate posturile din punctele de lucru. Salariații se tem pe de altă parte că singurul grup energetic își va reduce de anul viitor și mai mult activitatea și oamenii nu vor mai avea de lucru
Se tem pentru locurile de muncă
În plus, termenul de punere în funcțiune a grupului pe gaze naturale nu mai poate fi respectat. Astfel, pe 1 ianuarie 2026 la Ișalnița ar fi trebuit să fie dat în folosință un grup energetic pe gaze naturale cu o putere instalată de 850 MW. Întârzierea în realizarea proiectului este de aproape 2 ani.
„Situația este incertă. Sunt atâtea semne de întrebare și nimeni nu are vreun răspuns. Și legat de o posibilă scădere a veniturilor ca urmare a măsurilor de austeritate. Estimăm o reducere cu 30%. Ar putea să pierdem primele, adaosuri. Am mai pierdut și foarte mulți angajați prin pensionare. Nu știm dacă anul viitor vom funcționa cu grupul de la Ișalnița sau va intra în rezervă de capacitate. Cărbune nu prea avem în depozit. Se termină în câteva săptămâni. Nu mai spun de viitoarea investiție pe gaze naturale care se mișcă foarte greu. În condițiile astea cine se mai gândește la viitor. Nici de pe o zi pe alta nu știi ce se poate întâmpla”, a declarat Nicușor Văduva, lider sindical la Sucursala Electrocentrale din Complexul Energetic Oltenia.
Citește și: 9 stații pentru reîncărcare vehicule electrice vor fi montate în Baia de Fier și Rânca