4.5 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjȘefii societăților mixte ale OMW - CEO vor sta în centrul orașului Târgu Jiu, într-o clădire de patrimoniu, pe banii statului

Șefii societăților mixte ale OMW – CEO vor sta în centrul orașului Târgu Jiu, într-o clădire de patrimoniu, pe banii statului

Șefii societăților mixte înființate de Complexul Energetic Oltenia vor sta într-o clădire de patrimoniu, în centrul municipiului Târgu Jiu.

Primele patru firme înființate, alături de OMW Petrom, pentru construirea de parcuri fotovoltaice își au sediul în clădirea deținută de Complexul Energetic Oltenia în centrul municipiului. Aici a avut ani de zile sediul Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, condus de către liderul de sindicat Marin Condescu. Au mai avut sediul și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia.

În momentul de față, directorii de la firmele OMW- CEO își au birourile în Hostelul „Maiami”, din Târgu Jiu. Și acesta este deținut de CEO. Compania energetică pune la dispoziție cam tot pentru noile firme, având și un aport în natură la viitoarele investiții care beneficiază inclusiv de finanțări nerambursabile. La prima vedere pare o afacere extrem de avantajoasă pentru partenerul selectat de CEO, respectiv compania OMW Petrom. Acțiunile sunt împărțite însă 50% – 50%. În patrimoniul noilor companii mixte vor intra inclusiv terenurile pe care tot CEO le va pune la dispoziție pe haldele de steril din carierele miniere sau pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale. Pe acestea vor fi construite parcurile fotovoltaice.

CEO modernizează sediul din centrul orașului

Viitorul sediul al societăților mixte va beneficia de o expertiză tehnică. Aceasta a fost comandată de către administrația colosului energetic. Expertiza tehnică a sediului din strada Victoriei va propune și soluții pentru consolidare. Se va face și încadrarea într-o categorie de risc seismic, având în vedere că este un imobil de patrimoniu, vechi de peste 100 de ani. Clădirea se păstrează din secolul trecut, nefiind demolată în momentul sistematizării zonei centrale a municipiului Târgu Jiu.

Raportul de expertiză inclusiv seismică a clădirii va trebui să fie finalizat în cel mult 45 de zile. Documentația va fi realizată de către un expert autorizat în domeniul construcțiilor. Soluțiile vor putea fi propuse în urma identificării problemelor de structură ale imobilului și vor fi de consolidare și chiar de demolare a unor componente, dacă au fost afectate în decursul timpului. Raportul de expertiză a fost comandat de către Direcția Servicii Suport din Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, clădirea va beneficia de lucrări de consolidare și modernizare.

Au înființat deja patru firme

Planul de Restructurare a CE Oltenia prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

Partenerii de investiții sunt OMW Petrom, ALRO și Tinmar. CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Complexul Energetic Oltenia și compania OMW au demarat licitația pentru noile investiții.

Sunt cele patru parcuri fotovoltaice pe care cele două companii și-au propus să le construiască. Contractul pentru care este organizată o licitație pe 14 decembrie vizează proiectarea, achiziția, realizarea și punerea în funcțiune a patru mari parcuri fotovoltaice. De asemenea, firma care va construi parcurile se va ocupa de operarea și serviciile de mentenanță pentru o perioadă de trei ani de zile.

Parcurile și centralele fotovoltaice vor fi realizate pe depozitele de zgură și cenușă aferente sucursalelor electrocentrale și pe haldele de steril din cadrul Sucursalei Miniere. Cele patru parcuri fotovoltaice vor fi administrate de către următoarele companii mixte:

  • Societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST SA,
  • Societatea SOLARIST TISMANA 2 S.A.,
  • Societatea PARC FOTOVOLTAIC ISALNITA S.A,
  • Societatea PARC FOTOVOLTAIC TISMANA 1 S.A.

Toate au sediul în clădirea pe care CEO o modernizează în centrul orașului Târgu Jiu.

Buget de 1,86 de miliarde de lei

Conform Complexului Energetic Oltenia, contractul are o valoare de 1.861.896.570 de lei. Acesta este împărțit în patru loturi. „Lot 1 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcţiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Ișalnița, cu o capacitate minimă de producție de energie de 85MWp.

Lot 2 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcţiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Rovinari Est, cu o capacitate minimă de producție de energie de 110MWp, inclusiv stație electrică 400/110 kV.

Lot 3 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcţiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 1, cu o capacitate minimă de producție de energie de 128,3MWp.

Lot 4 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 2, cu o capacitate minimă de producție de energie de 131,67MWp.

Lotul 1: Valoarea estimată fără TVA: 69.575.964,00 EUR.

Lotul 2: Valoarea estimată fără TVA: 103.673.975,00 EUR;

Lotul 3: Valoarea estimată fără TVA: 100.280.152,00 EUR;

Lotul 4: Valoarea estimată fără TVA: 101.127.139,00 EUR”, potrivit CEO.

Proiectele sunt finanțate din următoarele surse:

  • ajutor de stat de restructurare;
  • surse ce provin de la OMV Petrom;
  • surse ce provin de la C.E. Oltenia prin împrumut de la BERD;
  • surse nerambursabile ce provin de la Entitatea Contractantă prin Fondul de Modernizare.

Cele patru parcuri fotovoltaice ar trebui să fie gata în 2025 – 2026. Este de amintit că statul deține 92% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia prin Ministerul Energiei.

Citeşte şi: Gorj: Sute de persoane depistate cu hepatită în urma unei campanii de testare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS