Situație la limită la Penitenciarul din Târgu Jiu, unde este deficit de personal, dar și personalul de pază nu mai poate efectua ore suplimentare.
Florin Șchiopu, președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar și angajat al Penitenciarului din Târgu Jiu, a declarat că s-a ajuns în situația ca pe o singură tură să mai fie doar 10 agenți de pază la un total de peste 400 de deținuți. Penitenciarul din Târgu Jiu este la capacitate maximă și numărul de agenți este redus pentru fiecare tură.
Aceștia primesc un salariu de 4.200 de lei, dacă fac ore suplimentare, și numai 3.300 de lei, dacă lucrează fără ore suplimentare. Sunt foarte mulți salariați care nu au mai mers în concediul de odihnă din anul 2021. Cei mai mulți sunt mobilizați la pază în cazul orelor suplimentare. Se întâmplă însă ca nu toate orele respective să fie plătite, pentru că nu sunt bani.
Costul unui deținut este de peste 6.000 de lei
Liderul de sindicat, Florin Șchiopu, a mai declarat că situația de la Penitenciarul Târgu Jiu este la limită și nu mai poate continua în felul acesta. În timp ce o parte a orelor suplimentare nu sunt plătite, statul cheltuie lunar peste 6.000 de lei cu întreținerea unui deținut.
„Nu se mai poate continua în felul acesta. Nu ai cum să cheltui 6.000 de lei cu un deținut și agenților de pază să nu le plătești orele. Este o situație foarte grea. 10 oameni păzesc pe tură 400 de deținuți la Penitenciarul Târgu Jiu. E bine, e rău? Să răspundă cei care alocă banii! Avem capacitatea depășită. Se tot vorbea de 200 de locuri în plus pentru deținuți în alte spații, dar nu se mai fac. Stăm foarte prost la efective. Am ajuns să trimitem deținuți la spital sau pe unde mai trebuit cu un singur agent.
Cum poate să tragă agentul în spital, dacă deținutul și-a propus să evadeze, se cere la toaletă? Nu are un coleg la sprijin. Ce poate face el dacă deținutul vrea la baie și îi vine ideea să evadeze. Apoi mai este și baza materială. Avem la Penitenciarul Târgu Jiu măști de gaze de acum 30 – 40 de ani. Se dezintegrează pe față în caz de atac chimic .Avem în dotare pistoale Carpați din 1981. Au luat și 10 Bereta, dar stau la dulap, să iasă la inventar. Cât privește transportul, e dezastru. Avem în parcul auto mașini care au norma de casare depășită de 10 ori”, a precizat Florin Șchiopu, președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar din România.