3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalvamontiștii gorjeni, la Congresul Internațional de Salvare Montană, din Italia

Salvamontiștii gorjeni, la Congresul Internațional de Salvare Montană, din Italia

O echipă din care fac parte și salvamontiști din Gorj este prezentă până pe 22 octombrie în stațiunea Toblach, din Tirolul de Sud-Italia. Aici se desfășoară lucrările Congresului Internațional de Salvare Alpină CISA IKAR.

Delegația Salvamont România la acest eveniment profesional de mare prestigiu va fi alcătuită din reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Argeș, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Neamț, Sinaia și doi delegați partenerului de tehnologie al Salvamont, Vodafone Romania.

Cei aproximativ 100 de membri ai acestui for mondial (instituții, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane) din peste 40 de țări, de pe toate continentele, şi-au adus aici reprezentanți pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane.

Participanții au ocazia să analizeze echipamentele și tehnicile de salvare propuse

Participanții au ocazia să analizeze, în sala de conferință sau practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse pentru a fi implementate de către echipele de salvare montană, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare.

Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume pentru a realiza schimb de informații și experiență. Se realizează astfel un sistem cât mai performant de salvare montană, care, pe lângă reușita intervenției, să ofere siguranță maximă atât pentru victimă, cât și pentru salvator.

Lucrările congresului se desfășoară pe cinci comisii principale

Lucrările congresului se desfășoară pe cinci comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegația României având membri în toate aceste comisii.

Comitetul Internațional de Salvare Montană CISA IKAR a publicat programul materialelor aprobate pentru prezentare în cadrul congresului, materialul propus de Salvamont România, după evaluările necesare, a fost evaluat, a întrunit condițiile impuse și a fost aprobat pentru prezentare în plenul acestei manifestări – cea mai mare întrunire de profil organizată la nivel mondial.

Astfel, Salvamont România va prezenta trei autovehicule de intervenție în teren montan, un autovehicul al salvamontiștilor gorjeni cu echipare complexă pentru salvare din abrupt (inclusiv trepied, troliu, aruncător de coardă), salvare aero, drone de căutare cu capacitate de transmisie a fotogramelor către Centrul de analiza a datelor și de transmisie live de imagini video către monitorul montat în mașină, echipament cu termoviziune cu transmisie live pe monitorul mașinii sau tabletele salvatorilor, echipament de prim ajutor medical, trusa medicală, defibrilator, monitor de funcții vitale, targa de salvare și transport în teren montan și sistem de configurare a interiorului mașinii și fixare a tărgii cu pacientul.

O parte dintre autospecialele de intervenție Salvamont au fost prezentate delegaților CISA IKAR cu ocazia concursului profesional, International Mountain Rescue Race Romania 2023, desfășurat în luna martie la Rânca. Aceștia, văzând modul de optimizare și amenajare complexă și compactă a acestor vehicule, propun ca una dintre temele congresului să fie prezentarea acestor vehicule.

Salvamontiștii români se bucură de o reputație foarte bună

Salvamont România este singura structură de salvare din țara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR, F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația internațională a salvatorilor cu drone. Astfel, salvamontiștii români se bucură de o reputație foarte bună în rândul țărilor cu servicii de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna această activitate „la înălțime”, conform Salvamont România, condus de gorjeanul Sabin Cornoiu.

Citeşte şi: O femeie şi-a lăsat copilul de 3 ani singur în mașină, iar cel mic a plecat cu ea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS