2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu își mai programează activități majore după 2026

CEO nu își mai programează activități majore după 2026

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu își mai programează activități consistente după anul 2026. În acest sens, compania enegetică a mai comandat servicii de audit financiar, care sunt anuale și obligatorii, doar pentru anii 2023, 2024 și 2025.

Este semnalul că de la 1 ianuarie 2026 se așteaptă o reducere accentuată a activității, având în vedere că în momentul de față cel puțin Planul de restructurare prevede că toate capacitățile din minerit și termocentrale vor intra în rezervă de capacitate. „Serviciu de audit financiar pentru Situațiile financiare anuale individuale ale S. C.E. Oltenia S.A. și pentru Situațiile financiare anuale consolidate ale S. C.E. Oltenia S.A. pentru exercițiile financiare ale anilor 2023, 2024 și 2025 în conformitate cu O.M.F.P. nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară”, conform Complexului Energetic Oltenia. Compania a alocat pentru cei trei ani pentru serviciile de audit independent un buget de aproape 400.000 de lei.

Merg către reducerea activității

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. La CEO vor mai fi în 2026 4.500 de angajați și din 2030 doar 2.600 de salariați.

Este de amintit însă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat recent public faptul că până la finalul acestei luni o delegație din cadrul instituției se va deplasa la Comisia Europeană pentru a discuta despre situația Complexului Energetic Oltenia. Se va merge cu un set de documente elaborate de Grupul de Lucru din Ministerul Energiei pentru modificarea Planului de restructurare al CEO. Se dorește amânarea unor termene de închidere a carierelor miniere și a grupurilor energetice până când vor fi realizate noile investiții. Acestea se derulează în colaborare cu trei parteneri privați: OMV Petrom, Alro Slatina și Tinmar Energy.

Care sunt investițiile noi

Planul companiei este ca până în 2026 să fie construite 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril din carierele miniere și pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentralele din Gorj și Dolj. De asemenea, se propune construirea unui grup pe gaze naturale la Turceni, alături de Tinmar Energy și a unui grup pe gaze naturale de 850 MW la Termocentrala Ișalnița, alături de compania Alro Slatina. Practic societatea Alro dorește o capacitate proprie de producere a energiei electrice pe care să o folosească pentru activitatea de bază. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a recunoscut însă că investițiile noi sunt întârziate cu 2 ani și nu vor fi prin urmare gata în 2026.

Astfel, soluția ar fi amânarea cu 2 ani a închiderii unor capacități pe bază de cărbune. Cert este că amânările nu vor putea fi solicitate la infinit, având în vedere că prin Legea decarbonării România va renunța complet la minerit până în 2030, adică în 7 ani.

Citeşte şi: Medic şef de secţie, acuzat de luare de mită

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS