3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a intrat în noiembrie fără buget aprobat

CEO a intrat în noiembrie fără buget aprobat

Îngrijorare la Complexul Energetic Oltenia din cauză că s-a intrat în luna noiembrie și bugetul de venituri și cheltueili nu mai este aprobat de către Guvern.

Mai mult, Planul de restructurare rămâne nemodificat, în ciuda promisiunilor făcute de conducerea Ministerului Energiei. Prin urmare, se mizează în continuare pe închidere de capacități și pe reducerea numărului de salariați. În plus, noile investiții sunt întârziate cu doi ani. Liderul Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu, președinte de sindicat la CEO, se declară dezamăgit de modul în care Ministerul Energiei acționează pentru apărarea intereselor companiei energetice.

În timp ce toată lumea așteaptă modificarea Planului de restructurare în beneficiul Complexului Energetic Oltenia și al angajaților, Ministerul Energiei pare preocupat mai mult de mineritul din Valea Jiului, a cărui soartă a fost de mult decisă. A fost înființat un nou complex energetic în Valea Jiului și interesul este diferit față de compania din Oltenia. La CEO sunt aproape 10.000 de salariați, în timp ce în Valea Jiului abia dacă mai sunt 3.000 de mineri și energeticieni.

Companie cu 10.000 de angajați, fără buget

„Pare o inerție din care nu se mai iese. Nu știu care e viziunea celor de sus: nici că ar vrea să ne ajute, că vor de fapt decarbonizare, dar nici să îi supere pe oameni, că vin alegerile în 2024. E un fel de danga-langa din care nimeni nu are de câștigat. Nu se poate să ai o companie cu 10.000 de angajați, fără buget, în luna noiembrie! Vorbim de responsabilitate și despre decizii pentru viitorul imediat care ne afectează pe toți.

Unde este responsabilitatea de la Minister și până jos de tot? Întrebarea este, dacă nu avem decizii ferme, să știm și noi cât mai avem activitate, atunci suntem siguri că sistemul rezistă fără CEO din 2026 încolo!? Dar dacă ne luăm acum mâna de pe CEO, nu știm dacă îl mai putem resuscita când va fi nevoie urgentă de energie, când sistemul va intra în criză”, a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Producția CEO este în scădere

Producția de energie electrică este din nou în scădere la Complexul Energetic Oltenia. Motivul este legat de creșterea producției la centralele eoliene. Vremea s-a schimbat din nou. Vântul ajută câmpurile de eoliene din partea de est a țării. Astfel, s-a ajuns ca în anumite momente, energia eoliană să acopere 30% din totalul producției de curent electric din țară.

Pe locul secund se află energia produsă de Nuclearelectrica, urmată de hidrocarburi și hidrocentrale. Termocentralele pe bază de cărbune au ajuns tocmai pe locul al cincilea în rândul producătorilor. Procentul din total este de abia 10%, adică 700 de MW, din care 500 de MW sunt produși ce grupurile energetice de la CEO. Este vorba de producția a numai două grupuri energetice încărcate aproape la maximum. O producție mică de energie la CEO înseamnă doar asigurarea contractelor și mai puțină energie vândută pe piața zilei următoare la prețuri mai bune. Practic, este un nivel de supraviețuire în momentul de față la CEO, cu încasări mici.

Citește și: Termocentrala Ișalnița își amenajează depozitul de cărbune

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS