20.5 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNoutăți la Rânca în acest sezon de iarnă

Noutăți la Rânca în acest sezon de iarnă

Stațiunea montană Rânca, din județul Gorj, prezintă câteva noutăți în acest sezon de iarnă. Cea mai importantă se referă la infrastructura de transport a iubitorilor sporturilor de iarnă.

Firma care administrează pârtiile din stațiune a decis să monteze un nou telescaun, chiar la pârtia principală din centrul stațiunii montane. Este vorba de pârtia M1, prima care a fost deschisă în Rânca, la cota 1.650 de metri. Aici a fost înlocuită cea mai veche instalație de teleschi din zonă. În locul acesteia a fost montat un telescaun nou, cu patru locuri. Instalația de transport pe cablu este finalizată și poate fi folosită imediat ce va fi nevoie. Au fost făcute și probe și totul a corespuns din punct de vedere tehnic. Astfel, telescaunul va putea intra în funcțiune imediat ce va fi disponibilă singura pârtie care dispune și de instalații de zăpadă. În Rânca mai este disponibil un telescaun care deservește pârtia de la Păpușa.

Salvamontiștii și-au făcut deja programul pentru iarnă

Semnalul că iarna se apropie de Rânca a ajuns și la Salvamont Gorj care a programat turele cu mai mulți oameni pentru bazele din stațiune. Programul este stabilit până la jumătatea lunii ianuarie. Salvatorii sunt pregătiți să intervină pe pârtii și în afara acestora pentru acordarea primului ajutor și în altfel de situații. Potrivit lui Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont și Salvaspeo, din cadrul Consiliului Județean Gorj, va fi organizat un exercițiu de salvare la noua instalație de telescaun. Aceasta, având în vedere că este un telescaun cu patru locuri și este o premieră pentru Rânca.

„Nu am mai avut telescaun cu patru locuri și trebuie să facem un exercițiu pentru a cunoaște echipamentul și tot ce trebuie pentru a nu fi surprinși în cazul în care vor exista solicitări. Eu sper să nu existe niciodată vreo solicitare legată de noua instalație, dar suntem obligați să facem acest exercițiu de pregătire, să nu avem surprize dacă va fi nevoie să intervenim. În rest suntem pregătiți cu turele până în luna ianuarie inclusiv.

Avem de acum între 8 și 12 salvatori în Rânca. Va apărea sigur și zăpada mai mare. Vom asigura primul răspuns cu două mașini de intervenție complet echipate. Avem și cabinet medical în bază. Trebuie să fim pregătiți, având în vedere că avem 15 kilometri de drumuri interioare în stațiune și 6 – 7 kilometri de pârtii”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS