Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru face apel la asociațiile de proprietari și la locatarii branșați la sistemul centralizat să își achite datoriile.
Localnicii sunt îndemnați să conștientizeze importanța achitării facturilor restante pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții și pentru a putea trece cu bine sezonul rece, sezon care abia a început. Locuitorii orașului nu își achită restanțele la întreținere, iar furnizorul de apă caldă și căldură nu poate să își mai desfășoare activitatea în condiții normale.
Șefii UATAA se plâng însă că numai combustibilul pentru o lună de iarnă se ridică la suma de 2.600.000 lei. În ultima săptămână s-a recuperat un debit de numai 31.000 de lei dintr-un total de peste 15,3 milioane de lei.
„Precizăm faptul că indiferent de dorința noastră de a asigura parametrii de furnizare optimi cu o instalație din 1966, de economiile făcute, cu suma de 31.126 de lei achitată de către Asociațiile de Proprietari în cele 7 zile trecute din lună, societatea noastră nu poate funcționa. Suma încasată de la acestea în perioada 01-07.11.2023 este una nesemnificativă și nu asigură funcționarea decât pentru o perioadă scurtă de timp. Vă rugăm să înțelegeți că funcționarea în perioada următoare depinde în primul rând de sumele pe care Asociațiile de Proprietari reușesc să le recupereze de la datornici, pe care numai dumnealor îi cunosc și împotriva cărora pot aplica măsuri legale de recuperare, și de sumele virate de cele 17 asociații către SC UATAA Motru SA”, conform administrației UATAA din Motru. Locuitorii din Motru primesc agent termic de două săptămâni.
Dependeți de cărbune
UATAA Motru cumpără cărbune de la Complexul Energetic Oltenia pentru a putea produce agent termic. Este de amintit că se încearcă și modernizarea instalațiilor din 1996. Primăria Motru a declanșat procedurile pentru începerea lucrărilor în ceea ce privește modernizarea instalației de evacuare a zgurii și cenușei din cazanul principal al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru. Lucrările de modernizare și montaj ar trebui să fie demarate la începutul anul viitor, în funcție și de condițiile meteorologice.
Bugetul pentru execuția lucrărilor la instalația amintită este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Constructorul va trebui să realizeze o instalație de evacuare a zgurii și cenușii de la cazanul CR0102 la UATAA Motru S.A. – furnizorul de agent termic din municipiul Motru. Instalația este formată din benzi transportoare, concasoare, umidificatoare de cenușă, elevatoare cu cupe, siloz de depozitare.
Contractul mai presupune întocmirea documentației tehnice de execuție și obținere a autorizației de construire, precum și executarea unor lucrări conexe:
- construcție depozite intermediare de depozitare a zgurii,
- modernizarea drumurilor de acces în interiorul incintei și al drumului de acces la depozitul final.
Va fi instruit personalul care va exploata instalația ce face obiectul principal al contractului. Lucrările trebuie să fie finalizate în 12 luni. Instalația modernizată va deservi grupul pe bază de cărbune care produce agent termic și energie electrică în cogenerare.
Citește și: Târgu Jiu: Polițiștii locali au ajutat cu alimente o tânără grav bolnavă imobilizată în scaun rulant