Complexul Energetic Oltenia (CEO) și-a pregătit deja indicatorii de producție de anul viitor. Aceștia se raportează la situația anului în curs, mai ales după ce Guvernul a aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2023.
Potrivit reprezentanților sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia, administrația colosului energetic a comunicat deja țintele de producție pentru anul viitor. Producția de cărbune va fi de 14 milioane de tone și cea de energie electrică va fi de 7,1 terawați. În ceea ce privește producția de lignit de la Complexul Energetic Oltenia cea din 2024 va fi similară cu producția de anul acesta.
De asemenea, producția de curent electric se va apropia de cea din 2023. De afirmat că producția de cărbune presupune asigurarea unei producții de 12 milioane de tone pentru termocentralele Complexului Energetic Oltenia și a unei producții de 2 milioane de tone pentru grupul pe lignit de la Termocentrala de la Craiova, externalizată din compania energetică.
Un nou CCM
Totodată, se pregătește strategia pentru negocierea viitorului Contract Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Aceasta va avea în vedere o modificare a Comisiei de Negociere în favoarea a două dintre federațiile sindicale din Complexul Energetic Oltenia. Organizațiile care vor negocia viitorul Contract Colectiv de Muncă sunt Federația Sindicatelor din Electricitate „Univers” și Federația Națională Mine Energie.
Strategia de negociere are în vedere obținerea unor creșteri de venituri care să acopere măcar rata inflației. De asemenea, va fi nevoie să fie rezolvate în viitorul Contract Colectiv de Muncă două probleme esențiale care au apărut anul acesta ca urmare a măsurilor de austeritate. Prima vizează reducerea cuantumului unui tichet de masă la 15 lei față de 35 de lei și reducerea valorii unui voucher de vacanță de la 3.300 de lei net cât ar trebui să fie raportat la salariul minim pe economie, la 1.600 de lei impozabili. Adică 1.296 de lei net.
Soluțiile din viitorul CCM vor trebui să asigure sumele necesare pentru ca tichetele de masă și voucherul de vacanță să fie acordate la nivelul maxim și nu redus.
Citește și: Amenzi de 190.000 de lei, primite de angajatorii din Gorj de la ITM