4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjExercițiu de alarmare în Târgu Jiu

Exercițiu de alarmare în Târgu Jiu

Vor suna sirenele în municipiul Târgu Jiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj va efectua, luni, 27 noiembrie, un exercițiu de alarmare. Se vor face verificări la echipamentele dedicate de înștiințare, avertizare și alarmare a populației amplasate pe raza orașului.

Se va avea în vedere verificarea gradului de acoperire acustică al sirenelor care se află instalate pe anumite imobile de pe raza municipiului. Populația este avertizată că va fi doar o operațiune de verificare a sirenelor. Cetățenii nu trebuie să intre în panică și trebuie să urmărească informațiile transmise de către autorități.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, aceste verificări sunt necesare pentru a avea un mecanism de:

  • înștiințare,
  • avertizare,
  • alarmare a populației performant.

Sistemele trebuie să fie îmbunătățite în permanență.

Exerciții impuse de IGSU

Este de amintit că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează și desfășoară antrenamente exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, de regulă în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

„În intervalul orar 10:00-11:00, la nivel național, se vor desfășura exerciții de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Exercițiile vor viza testarea și verificarea sistemului național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, precum și formularea unor concluzii în vederea îmbunătățirii acestuia.

Scopul exercițiilor va fi de a verifica funcționarea sistemului de alarmare de la nivelul fiecărei localități (sirene electrice și sirene electronice). Pentru alarmarea populației pot fi folosite următoarele tipuri de semnale:

  • Prealarmare aeriană. Se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 6 secunde între ele. Semnificația este de prevenire a populaţiei despre posibilitatea apariţiei pericolului de lovire a obiectivului.
  • Alarma aeriană. Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare cu pauză de 2 secunde între ele.
  • Alarma la dezastre. Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare cu pauză de 5 secunde între ele.
  • Încetarea alarmei. Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut”, conform IGSU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS