22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Gospodarii din zona submontană consiliați să înființeze Puncte Gastronomice Locale

Gorj: Gospodarii din zona submontană consiliați să înființeze Puncte Gastronomice Locale

Gospodarii din zona submontană a județului Gorj sunt consiliați să își deschidă Puncte Gastronomice Locale.

Pe 7 decembrie, de la ora 14.00, la Căminul Cultural din Polovragi este programată o întâlnire dintre autorități și cetățeni. Pe lângă reprezentanții Primăriei Polovragi, la discuții vor fi prezenți:

  • Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  • Veronica Țăran-Baciu, director general al Agenției Naționale a Zonei Montane și consultant pentru Puncte Gastronomice Locale,
  • Dorian Lungu, președintele Asociației Gastro Local.

Evenimentul este organizat de Instituția Prefectului Gorj, alături de Primăria și Consiliul Local Polovragi. Este de amintit că, recent Legea pentru înființarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional.

Ce este un PGL

Potrivit iniţiativei, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Localitatea rurală este reprezentată de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor. Punctul Gastronomic Local poate fi înființat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza județului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, întocmește şi gestionează Registrul Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

O idee promovată de Ivan Patzaichin

Ideea Punctului Gastronomic Local, aparține regretatului Ivan Patzaichin, canoist român, multiplu campion olimpic și mondial. Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” a demarat acțiunea legată de acest concept încă din anul 2016. Cadrul de reglementare a activității economice desfășurate în Punctele Gastronomice Locale a fost completat și definitivat, ca urmare a consultărilor instituționale între:

  • Agenția Națională a Zonei Montane,
  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor,
  • Oficiul Național al Registrului Comerțului,
  • Institutul Național de Statistică și Studii Economice,
  • Ministerul Finanțelor,
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală,
  • Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” Tulcea,
  • Asociația „Gastro Local” Vama Buzăului.

În luna noiembrie 2023, în România existau un număr de 303 PGL-uri, dintre care, 201 – reprezentând 66,33% din total, în zona montană. Acestea vin să completeze într-un mod armonios, oferta turistică deja existentă în arealul montan. Agenția Națională a Zonei Montane organizează cu titlu gratuit, cursuri adresate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale.

Cursurile au o durată de 24 de ore și se derulează pe parcursul a 4 zile. În perioada mai 2021 – noiembrie 2023, au absolvit acest tip de cursuri peste 7.000 de persoane.

Punctul Gastronomic Local reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor din gospodăria țărănească în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone sau regiuni turistice cu tradiții gastronomice cunoscute.

Citește și: Impactul asupra mediului în cazul Drumului Expres Târgu Jiu – Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS