Complexul Energetic Oltenia (CEO) alocă peste un milion de euro pe final de an pentru reparații de utilaje în carierele miniere.
Două dintre subunitățile miniere aflate pe lista de reparații vor intra sau au intrat în programul de închidere. Administrația Complexului Energetic Oltenia are în vedere un contract de reparaţii mecanice la utilajele aparţinând carierelor din cadrul Sucursalei Miniere. Contractul este împărțit în patru loturi. Licitația pentru stabilirea prestatorului de servicii de reparații de un milion de euro este programată în prima decadă a lunii ianuarie a anului viitor. Bugetul aprobat de administrația Complexului Energetic Oltenia este de peste 5,3 milioane de lei.
„1. Reparaţie mecanică la utilajul Erc 1400-30/7 – 12M UMC Roșia-Peșteana, sector Roșia. Valoarea estimată fără TVA:2.223.461,42 RON.
2. Reparaţie mecanică la utilajul Abz. 6500×90 – 03, UMC Motru, sector Roșiuța. Valoarea estimată fără TVA:1.341.883,84 RON.
3. Reparaţie mecanică la utilajul Erc 1400-30/7 – 07M UMC Jilț, sector Jilț Nord. Valoarea estimată fără TVA:715.354,8,6 RON.
4. Reparaţie mecanică la utilajul Erc 1400-30/7 – 18M UMC Jilț, sector Jilț Nord.”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Peșteana și Jilț Nord, pregătite pentru închidere
De amintit că două dintre unitățile miniere unde sunt alocate fonduri pentru reparații sunt pe lista unităților care se vor închide. Este vorba despre sectorul Peșteana și Jilț Nord.
„Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare: Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.
Se lucrează la Bugetul CEO pentru 2024
Administrația Complexului Energetic Oltenia a început să lucreze la Bugetul de Venituri și Cheltuieli de anul viitor. Compartimentul de specialitate are în vedere coordonate similare ale Bugetului din 2024 cu indicatorii anului 2023. Prin urmare, se dorește realizarea unei producții de peste 14 milioane de tone de cărbune.
De asemenea, ținta pentru producția de energie electrică este de peste 7 terawați. Și în 2023 producția de energie electrică și cea de cărbune au fost realizate în parametri stabiliți la finalul anului 2022. Este de precizat că în producția de 14 milioane de tone de cărbune pentru 2024 sunt incluse și cele 2 milioane de tone care vor fi livrate Termocentralei de la Craiova. Este vorba de fosta sucursală electrocentrale Craiova 2, externalizată din Complexul Energetic Oltenia, în conformitate cu prevederile din Planul de restructurare și decarbonare. Este de amintit că anul trecut Bugetul a prevăzut profit și este de așteptat ca la nivelul anului 2023 să fie obținut de asemenea profit.
Citește și: Parc de distracții în comuna Baia de Fier