Locuitorii județului Gorj care beneficiază de servicii de apă și canal de la operatorul Aparegio vor plăti servicii mai scumpe de la 1 ianuarie 2024.
Operatorul Aparegio Gorj SA anunță modificarea prețului apei potabile, respectiv a tarifului de canalizare-epurare. Astfel, prețul la apă potabilă va fi de 6,03 lei metrul cub fără TVA, de la 5,38 de lei fără TVA metrul cub, cât este în prezent. De asemenea, tariful la canalizare-epurare va fi de la 1 ianuarie 2024 de 7,30 de lei metrul cub fără TVA, față de 6,21 de lei fără TVA metrul cub, cât este în prezent. Prețul total la serviciile de apă-canal va fi de 13,33 lei fără TVA metrul cub, în prezent fiind de 11,59 lei fără TVA metrul cub. Conform Aparegio Gorj, noile prețuri și tarife au fost aprobate de către ANRSC prin deicizia numărul 189 din 06.12.2023.
Justificarea majorării prețului
Practicarea tarifului unic face parte din strategia tarifară a operatorului, cerință esențială și condiție obligatorie din contractul de finanțare numărul 443 din 23.12.2020, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare și SC Aparegio Gorj SA, pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj.
„Strategia tarifară prevede ajustarea tarifelor pe termen lung, atât în termeni reali, cât și pe bza inflației și are în vedere, în principal, să acopere: Costul justificat economic al furnizării serviciilor; Respectarea autonomiei financiare a companiei; Funcționarea eficientă și în siguranță a serviciilor, protecția mediului și sănătatea populației; Constituirea și alimentarea fondului IID conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 198 din 2005, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit Aparegio Gorj.
Ce proiect implementează Aparegio
Contractul pentru finanțarea proiectului de regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj a fost semnat la data de 23.12.2020, între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și Aparegio Gorj, în calitate de Beneficiar al finanțării.
Valoarea totală a proiectului este de 1.080.673.346,54 lei, inclusiv TVA, finanțarea nerambursabilă asigurată fiind de 839.103.597,57 lei, echivalentă cu 92% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului este de 2% din partea unităților administrativ-teritoriale beneficiare, iar Aparegio Gorj trebuie să acopere 6% din costurile eligibile.
25 de stații de tratare noi
În cadrul proiectului, se vor realiza, în principal:
- 25 stații de tratare a apei potabile,
- 61 km de conducte de aducțiune,
- 79 km de rețele de distribuție apă potabilă,
- 3 stații noi de epurare ape uzate,
- 234 km de rețele de canalizare,
- 79 stații noi de pompare ape uzate.
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Gorj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori.
Un alt obiectiv este şi asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.
Proiectul presupune investiții majore în modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare la nivelul următoarelor unități teritorial-administrative beneficiare:
- Târgu Jiu,
- Motru,
- Rovinari,
- Bumbești-Jiu,
- Târgu-Cărbunești,
- Țicleni, Novaci,
- Tismana,
- Turceni,
- Peștișani,
- Turcinești.
Aceste investiții se vor realiza prin intermediul celor 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.
Citește și: Program special de lucru pe final de an la Direcția de Impozite și Taxe Târgu Jiu