19.8 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajații CEO primesc bani din economia la fondul de salarii

Angajații CEO primesc bani din economia la fondul de salarii

Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia se vor reuni joi la sediul companiei energetice.

De la ora 10.00 este programată o nouă ședință a Comisiei Mixte. Principalele subiecte care vor fi abordate se referă la acordarea de ajutoare pentru salariații care au probleme de sănătate și economia la fondul de salarii. În ceea ce privește economia la fondul de salarii, periodic sindicatele fac propuneri pentru ca administrația să acorde ajutoare financiare pentru salariații care sunt bolnavi și care au nevoie urgentă de tratamente.

Ajutoarele pot fi acordate și rudelor angajaților din Complexul Energetic Oltenia, dacă acestea sunt grav bolnave. A doua temă care va fi abordată se referă la economia la fondul de salarii. În mod normal suma finală va fi cunoscută după încheierea situațiilor financiare ale companiei energetice. Mai sunt însă numai câteva zile până la finalul acestui an și economia la fondul de salarii este definitivată, având în vedere că sunt realizate toate programările în ture până pe 31 decembrie. După ce sindicatele vor afla suma aproximativă care a rămas ca economie la fondul de salarii. Distribuirea banilor se va face luna viitoare. Se estimează că în acest an economia la fondul de salarii va fi mai mare decât cea de anul trecut.

Se pregătesc de negocierea CCM

Sindicatele și administrația din CEO se pregătesc și de negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, este optimist în ceea ce privește obținerea unui Contract Colectiv de Muncă care să prevadă creșteri de venituri pentru salariați.

Dumitru Pârvulescu susține că un avantaj major al sindicatelor este că anul 2023 va fi încheiat pe plus. Administrația companiei energetice a anunțat deja sindicatele că va fi înregistrat profit, însă fără a precizat cuantumul acestuia. Faptul că la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu vor fi pierderi reprezintă un avantaj major pentru posibilitatea acordării unor creșteri salariale care să acopere cel puțin inflația. „Un an cu profit va avantaja clar sindicatele la negocierea Contractului Colectiv de Muncă de anul viitor. Negocierile vor fi demarate în primăvară, având în vedere că actualul Contact Colectiv de Muncă va expira pe 1 aprilie. Dacă erau pierderi era foarte greu la negocieri”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Sindicatele au de rezolvat și câteva probleme majore anul viitor. Este vorba de introducerea sporurilor în salariul de bază, dacă la CEO se vor aplica măsurile de austeritate. De asemenea, tichetele de masă se vor reduce la jumătate, iar voucherul de vacanță ar putea fi de numai 1.600 de lei. Mai este însă varianta ca Guvernul să aprobe un Memorandum prin care Complexul Energetic Oltenia să fie exceptat de la aplicarea măsurilor de austeritate. Principalul motiv al inițiatorilor Memorandumului, respectiv administrația CEO, este Planul de restructurare care trebuie să fie implementat la compania energetică. Negocierea CCM va fi demarată în februarie – martie 2024.

Citește și: Două supermarketuri din Târgu Jiu, amendate de Protecția Consumatorilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS