Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în depozite mai mult de jumătate din cărbunele prevăzut în stocurile obligatorii.
Companiile energetice au avut obligația ca până la 1 noiembrie 2023 să constituie stocuri de combustibil pentru perioada de iarnă. Acest lucru este obligatoriu an de an pentru a nu exista blocaje în activitatea de producere a energiei electrice sau termice. Și CEO a avut obligația prin Ordonanță de Urgență a Guvernului să dețină în depozite la începutul lunii noiembrie o cantitate de peste 600.000 de tone de cărbune. Potrivit reprezentanților CEO, în momentul de față la nivelul companiei energetice se află în cantitate de 480 de tone de cărbune. Din total, 400.000 de tone de cărbune sunt în depozitele de la sucursalele electrocentrale.
Sunt trei grupuri energetice în funcțiune
Conform lui Daniel Burlan, director de vânzări al Complexului Energetic Oltenia, compania energetică folosește în medie 3 grupuri energetice. Cele trei grupuri au nevoie în fiecare zi de aproape 30.000 de tone de lignit. Sunt în funcțiune două blocuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și un grup la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.
„Noi avem în funcțiune în medie trei grupuri energetice. Cele de bază sunt la Rovinari și la Turceni. Nevoia este de 30.000 – 32.000 zilnic, însă producția este între 38.000 și 40.000 de tone de cărbune pe zi la carierele miniere. La 1 noiembrie trebuia să avem 600.000 de tone de lignit în depozite și au fost. Acum mai sunt 480.000 de tone de cărbune. Sunt 400.000 la depozitele din sucursalele electrocentrale și diferența la depozitele din carierele miniere. De acolo se livrează în fiecare zi și nu este timp să se depună mult cărbune în depozitele din minerit”, a menționat Daniel Burlan, director de vânzări al CEO.
Citește și: Locuitorii din Motru au rămas fără căldură în urma unei avarii