2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele cer pornirea de urgență a unui cazan de la Termocentrala Ișalnița, oprit recent

Sindicatele cer pornirea de urgență a unui cazan de la Termocentrala Ișalnița, oprit recent


Sindicatele cer pornirea de urgență a unui cazan de la Termocentrala Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru a preveni producerea unor avarii majore.

Potrivit Federației Naționale Mine Energie și Sindicatului de la Termocentrala Ișalnița oprirea totală a grupului energetic numărul 7, ultimul rămas, a lăsat sediile administrative și zonele de lucru fără o temperatură minimă necesară pentru a nu se produce avarii în perioadele cu îngheț. Se solicită, printr-o adresă, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să fie repornit măcar un cazan al grupului energetic numărul 7, aflat în rezervă de la 1 ianuarie, pentru a asigura temperaturile minime pentru mentenanță și pentru a preveni producerea de pagube la instalații.

„Având în vedere adresa Sindicatului Energetic Craiova nr.04/08.01.2024 pe care o atașăm, vă atragem atenția asupra neasigurării condițiilor minime pentru siguranța instalațiilor și agregatelor grupului energetic nr. 7 de 315 MW al Sucursalei Electrocentrale Ișalnița în perioada sezonului rece, ca urmare a implementării Programului de restructurare al Societății Complexul Energetic Oltenia S. A., prin folosirea cazanului rapid de aburi de 30 t/h (CR30), a cărui funcționare necesită costuri mari și neasigurarea condițiilor minime sociale pentru salariați”, conform adresei FNME, trimisă Ministerului Energiei și conducerii Complexului Energetic Oltenia

Oprit pentru 2 ani de zile

De amintit că ultimul grup energetic de la Termocentrala Ișalnița a fost oprit și nu mai produce energie. În momentul de față, s-a intrat într-un program de rezervă tehnică pentru o perioadă de 2 ani de zile. Potrivit sindicatelor din cadrul sucursalei, în ultimele zile, în lipsa activității de bază se face curățenie și reparații la diferite echipamente.

Prin urmare, nu se mai produce energie electrică. Termocentrala de la Ișalnița a fost pe vremuri mândria Complexului Energetic Oltenia. Aici au funcționat la un moment dat și opt blocuri energetice și se produceau peste o mie de megawați. Era locul în care orice energetician din Dolj și din Oltenia îşi dorea să lucreze. Rând pe rând, blocurile energetice s-au închis. De asemenea, ultimul grup al Termocentralei de la Ișalnița a intrat în rezervă la 1 ianuarie 2024. Programul de menținere în rezervă este de 2 ani.

Grup pe gaze la Ișalnița

CEO vrea să treacă pe gaze naturale termocentrala de la Ișalnița. Este de amintit că în Planul de restructurare al CEO se menționează că o societate cu capital mixt/SPV va fi înființată în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CEO deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.

Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei.

Proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CEO a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026, însă se înregistrează o întârziere de cel puțin doi ani în ceea ce privește implementarea proiectului.

Citește și: Amenzi de 81.000 de lei aplicate de ISU Gorj la Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS