Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj, în calitate de organizator și partener în cadrul evenimentelor de marcă ocazionate de „Ziua Culturii Naționale” și de împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, organizează în data de 15 ianuarie, mai multe manifestări cultural-artistice.
Între orele 12:30-14:30, publicul este invitat să ia parte la manifestările pregătite (recitări de poezie, momente muzicale vocale și instrumentale, momente artistice – dramatizări ale unor creații eminesciene, expoziții de carte și de pictură, videoproiecții), care se vor desfășura la MansArta, în prezența membrilor comunității și a reprezentanților autorităților publice județene și locale.
Prin intermediul evenimentelor organizate de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj se dorește celebrarea culturii române. Celelalte instituții de cultură și educație ale județului Gorj participă la evenimente. Este vorba despre:
- Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu,
- Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu,
- Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,
- Orchestra Simfonică „Lyra Gorjului”,
- Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu,
- Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu Jiu,
- Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu Jiu,
- Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu,
- Palatul Copiilor Târgu Jiu,
- Inspectoratul Școlar Județean Gorj.
Și la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va avea loc pe 15 ianuarie o conferință cu tema „Cultura națională – cultură europeană”. Invitați sunt Andrei Novac și Ovidiu Simonca.
Expoziție la Muzeul „Constantin Brâncuși”
Totodată, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează, în data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, de la ora 18:00, vernisajul expoziției „Semn.Simbol.Semnificație”. Aceasta cuprinde lucrări ale artistei Anca Pașa-Deaconu, într-o expunere reconfigurată, ca parte a proiectului ”12”, ce a debutat la Târgu Jiu. Totodată, artista va introduce în proiect noțiunea de workshop experimental în care va implica publicul.
Lucrările artistei sunt inspirate de operele încărcate de semnificații simbolice ale lui Constantin Brâncuși, iar prima expoziție din acest ciclu a fost găzduită, în anul 2022, de muzeul din Târgu Jiu. Expoziția itinerată revine la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, locul de unde a plecat, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, într-o prezentare reconfigurată. Curatorul expoziției este artistul plastic Zuzu Caratanase, profesor univ. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, iar critic de artă dr. Eduard Andrei-cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Elevii, invitați să deseneze
Pe lângă noile lucrări de grafică realizate de Anca Pașa Deaconu și prezentate acum în premieră, noutatea pe care o aduce actuala expoziție de la Târgu Jiu este dimensiunea de workshop experimental, prin care artista și-a propus să implice interactiv publicul, comunitatea artistică locală.
Mai exact, ea va oferi unui număr de 12 elevi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și de la Palatul Copiilor din oraș câte o coală de hârtie pe care este desenat un cerc, folosind combinații de alb, negru și auriu (pentru fundal și, respectiv, elementul figurat), inspirată fiind de „Păsările” lui Brâncuși. Fiecare coală reprezintă o provocare, un nou început. Elevii vor fi invitați să completeze desenul, conform propriei imaginații și prin raportare personală la opera lui Brâncuși.
Cele 12 lucrări astfel realizate vor fi apoi asamblate într-o carte-obiect, pe care artista o va prezenta în viitoarele sale expoziții, ca rezultat al acestui workshop experimental, integrat într-o serie de obiecte pe care le va crea. Cu fiecare nouă expoziție, cu fiecare nou workshop, cărții i se vor adăuga câte 12 pagini.
Citește și: Candidații pentru Directoratul CEO, evaluați de Consiliul de Supraveghere