2.9 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjBuget pentru cârpeli în carierele miniere, în locul benzilor transportoare noi

Buget pentru cârpeli în carierele miniere, în locul benzilor transportoare noi

Conducerea CEO a aprobat fonduri pentru derularea unui program de mentenanță și reparații în subunitățile miniere.

Având în vedere vechimea, uzura ca urmare a activității în flux continuu periodic se produc avarii la circuitele de transport cărbune din carierele miniere. Se are în vedere achiziția de agrafe tip în baza unui acord-cadru pentru subunitățile miniere din județele Gorj și Mehedinți.

Bugetul aprobat de către Directoratul Complexului Energetic Oltenia este de peste 600.000 de lei fără TVA. Potrivit companiei energetice, achiziționarea acestor produse este necesară pentru realizarea lucrărilor de mentenanță, a îmbinărilor la covoarele de cauciuc cu inserție textilă din dotarea carierelor. Complexul Energetic Oltenia folosește un sistem complex de benzi transportoare din cauciuc, întins pe zeci de kilometri. Sistemele sunt utilizate pentru transportul cărbunelui din zona fronturilor de lucru în depozitele din subunitățile miniere sau chiar în depozitele termocentralelor, cum este cazul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari.

Alte circuite de benzi transportoare sunt folosite pentru transportul sterilului rezultat din descopertă la halde. Dat fiind faptul că la nivelul Complexului Energetic Oltenia este în derulare un program de închidere a carierelor miniere și a subunităților, în anumite sectoare nu se mai investește în achiziții de benzi noi, ci în repararea celor existente.

Ce cariere se închid

La nivelul CEO este în implementare un Plan de restructurare. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare:

  • pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică;
  • Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității;
  • Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

În rezervă de capacitate din 2026

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.

Este vorba de Cariera Jilț Nord care se va închide în 2027. Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România.

În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. În Planul sinteză de pe site nu este decât o pagină dedicată noilor investiții: două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice. Niciun detaliu legat de termenele de implementare.

Guvernul va reglementa funcționarea grupurilor energetice și a carierelor miniere care vor intra în rezervă de capacitate după 2026.

Citeşte şi: Angajații CEO încasează o primă de 2.682 de lei net

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS