17.8 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProbleme cadastrale și echipamente defecte la Termocentrala Ișalnița

Probleme cadastrale și echipamente defecte la Termocentrala Ișalnița

La o sucursală din Complexul Energetic Oltenia sunt probleme cadastrale care împiedică noi investiții. Astfel, la Termocentrala de la Ișalnița au fost programate acțiuni de promovare a unor investiții și este necesară verificarea unor acte cadastrale pentru a stabili exact situația proprietății în baza cărților funciare existente. Este de amintit că pe amplasamentul depozitului de zgură și cenușă mal stâng se va construi un parc fotovoltaic.

Este necesară rezolvarea problemelor de proprietate pentru traseul cablurilor de transport energie pentru obținerea certificatului de urbanism. Potrivit Complexului Energetic Oltenia în momentul de față se suprapun anumite proprietăți și nu pot fi emise actele necesare pentru demararea noii investiții în regenerabile. Complexul Energetic Oltenia și-a mai propus să construiască și o centrală pe gaze naturale la Termocentrala de la Ișalnița. Aici nu au mai fost realizate investiții noi și reparații majore în ultimii ani. S-a mers pe închiderea capacităților existente.

Echipamente defecte

Astfel, o serie de echipamente sunt defecte la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este nevoie de aparate de încălzire pentru holuri și pentru camera de comandă. Sunt necesare convectoare noi, dat fiind faptul că actualele echipamente care asigură încălzirea nu mai pot fi reparate. Acestea au o vechime consierabilă și nu mai este sustenabil să fie investite sume în mentenanță și reparații, dacă intră imediat în avarie. S-a ajuns la concluzia că nu mai nu mai sunt funcționale și nu mai pot fi reparate de către personalul de la Mentenanță de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Aparatele de încălzire trebuie să asigure un climat corespunzător pentru personal și pentru echipamentele din camera de comandă și din alte spații unde este nevoie să fie menținută o anumită temperatură ambientală.

Ce spune ministrul Energiei despre Ișalnița

Este de amintit că Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița are o situație aparte. A fost oprită complet la 1 ianuarie 2024. Singurul grup rămas a intrat în rezervă. Situația respectivă nu a durat mai mult de câteva zile. Sindicatele au cerut repunerea în funcțiune a cel puțin unui cazan de la grupul energetic, având în vedere că exista pericolul producerii unor avarii majore, având în vedere că în toate instalațiile era apă.

La ger, apa ar fi înghețat și instalațiile ar fi fost distruse. Și în momentul de față se funcționează cu un cazan la Termocentrala de la Ișalnița. „Să știți că Ișalnița a funcționat și în perioada recentă. A fost trecută în rezervă tehnică. Face parte din Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Trebuie spus că acest Complex Energetic este foarte important pentru România. A beneficiat de un ajutor de stat de peste 2 miliarde de euro.

Acest plan vizează trecerea de la grupurile pe cărbune, mai poluante, la grupuri pe gaz și la parcuri solare. Sunt trei proiecte mari care au fost pornite cu trei companii private. Sunt în procedură competitivă, transparentă. Au fost selectați partenerii privați. Sunt investițiile de la Turceni și de la Ișalnița.”, a declarat presei centrale ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Un nou consilier județean în Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS