0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeștera Polovragi și-ar putea dubla numărul de vizitatori prin amenajarea unui circuit nou de ieșire

Peștera Polovragi și-ar putea dubla numărul de vizitatori prin amenajarea unui circuit nou de ieșire

Cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Gorj, conform numărului de bilete vândute, Peștera Polovragi, ar putea fi extinsă.

Institutul Speologic din București a elaborat un studiu prin care se propune extinderea traseului turistic. Practic, actualul traseu se va dubla, dacă propunerile din studiu vor fi puse în aplicare. În plus, va exista și o ieșire din peșteră, undeva la intrarea în Cheile Oltețului. Astfel, turiștii vor intra prin punctul actual și nu se vor mai întoarce pe același traseu. Astfel, va crește numărul celor care vor putea să intre în peșteră.

Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi, a declarat că studiul Institutului Speologic din București este luat în considerare și va fi căutată o sursă de finanțare pentru a fi concretizat.

„Peștera are acum un traseu vizitabil de 800 de metri. Studiul propune o extindere la 1.700 de metri. Studiul este realizat de Institutul Speologic din București. Este o colaborare și cu Asociația „Focul Viu” și toată lumea este interesată să se concretizeze acest proiect. S-ar trece practic la un alt nivel în ceea ce privește turismul. Vizitatorii vor intra prin punctul actual de intrare și se va ieși undeva în Cheile Oltețului. Adică nu vor mai fi acele pauze cu întoarcerea. Totul este pus la punct și din punctul de vedere al amenajării, astfel încât să nu fie probleme cu ecosistemul din peșteră și să avem un traseu sigur pentru turiști”, a declarat primarul din Polovragi, stațiune turistică de interes local.

Un nou sistem de iluminat pentru Peștera Polovragi

De asemenea, un nou sistem de iluminat va fi montat în galeriile din Peștera Polovragi. Peștera are peste 10 kilometri de galerii, însă amenajat pentru vizitare este un traseu de maximum 800 de metri. În interior au fost montate în ultimii ani podețe din lemn, pentru ca turiștii să traverseze în condiții de siguranță zonele unde se acumulează apă.

Potrivit autorităților locale, pentru acest an principala investiție care vizează Peștera Polovragi vizează sistemul de iluminat al galeriilor. Va fi înlocuit cablul de alimentare și vor fi montate corpuri de iluminat noi, speciale pentru astfel de spații. Lumina caldă va fi înlocuită cu lumină rece. Acest lucru va însemna un mare pas înainte în ceea ce privește conservarea peșterii. Lumina rece nu va mai permite dezvoltarea microorganismelor și galeriile vor fi conservate cum trebuie. Sistemul de iluminat va fi înlocuit anul acesta. Există deja un buget asigurat la nivelul Primăriei din Polovragi. Peștera de la Polovragi este cea mai vizitată din județul Gorj. Se află de câțiva ani în administrarea autorităților locale.

Colonie de lilieci

Galeriile vizitabile se întind pe o lungime de 800 de metri. Se estimează însă că totalul galeriilor este de peste 10 kilometri. În Peșteră se află și o mare colonie de lilieci, cu peste 300 de exemplare. Peștera a fost preluată de Primăria Polovragi de la Muzeul Județean Gorj în anul 2019. A fost îmbunătățit iluminatul interior și a fost obținută finanțarea pentru completarea iluminatului exterior, nu numai în zona peșterii, ci și în zona Cheilor Oltețului.

Peștera Polovragi se găsește în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m, pe teritoriul comunei Polovragi între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România. Peștera Polovragi este cunoscută datorită asocierii cu Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, despre care se spune că a locuit în această peștera. O piatră în formă de tron este denumită astăzi scaunul lui Zamolxe, fiind marcată și delimitată de restul reliefului peșterii.

Cuptorul dacic

Din aceeași categorie face parte și Cuptorul dacic, un element ce se remarcă cu ușurință în Peștera Polovragi, datorită formei sale atât de asemănătoare cuptoarelor rudimentare din acea perioadă. „Fiecare porțiune a peșterii, pe segmente de circa 200-300 de metri, ne prezintă și alte elemente care au rămas în istorie sub un anumit nume. Pe lângă Cuptorul Dacic și Tronul lui Zamolxe, pot fi observate Camera Albă, Culoarul Stâlpilor, Culoarul Sufocant sau Tavanul însângerat. Firește, că orice altă peștera și aici vom întâlni lilieci, numai că în cadrul acestei galerii speologice se poate observă o colonie de circa 300 de lilieci din Ordinul Microchiroptera “potcoavă” (denumiți așa datorită formei lor).

Lacrimile lui Zamolxe

Din tavanul peșterii se preling picături de apă, prezentate deseori că fiind lacrimile lui Zamolxe. Acest lucru se datorează credinței populare care spune că Zamolxe a fost un războinic care își motiva poporul să lupte împotriva cotropitorilor, fiind prezentat că un personaj legat de glie, că protector și iubitor de pământurile strămoșești. Pe tot parcursul vizitării peșterii pot fi observate schimbări ale reliefului, mai ales în ceea ce privește trecerea de la stalagmite la domuri, de la ape adânci la acumulări relativ rare de apă, iar lista poate continuă. Peștera Polovragi este un edificiu în care pot fi văzute elemente speciale și unice, pe care nu le poți vedea în nicio altă peștera din România. Pentru că este grevată de trecut istoric, dar și spiritual, Peștera Polovragi a devenit în timp foarte cunoscută publicului”, conform paginii de prezentare a Peșterii Polovragi.

Citește și: 12 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii Muzeului Județean Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS