0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii și energeticienii din CEO își pierd drepturile, dacă firma are și numai o zi pierderi

Minerii și energeticienii din CEO își pierd drepturile, dacă firma are și numai o zi pierderi

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia(CEO) își pierd drepturile, dacă firma are și numai o zi pierderi.

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află acordarea bonusurilor și a sporurilor la companie. Anul trecut Guvernul a adoptat un Memorandum pentru exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la măsurile de austeritate. Memorandumul se referă strict la bonurile de masa și la voucherele de vacanță. Potrivit lui lui Alin Munteanu, liderul Cartel Alfa Gorj și președinte de sindicat la Complexul Energetic Oltenia se impune modificarea Memorandumului pentru a nu se pierde drepturi.

„Este necesară o modificare a Memorandumului. Dacă o lună, chiar și o zi angajatorul are pierdere, se pierd bonusurile, primele, vouchere, bonuri. Nu este normal să se întâmple astfel, pentru că se poate întâmpla să fie o lună mai proastă și apoi să pierzi totul pe tot anul. Tot din acest motiv se discută și despre includerea unor sporuri în salariul de bază. Ceva trebuie făcut. Nu se știe ce măsuri restrictive mai apar și ne trezim și fără sporurile care se dau pentru munca în cariere”, a precizat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Memorandumul a vizat bonurile de masă și voucherele de vacanță

Memorandumul aprobat pentru CEO a vizat: „Exceptarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. de la prevederile art. XL din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”. Articolul respectiv face referire la tichetele de masă și la voucherele de vacanță.

La CEO acestea ar trebui să scadă de la 35 de lei la 15 lei, iar voucherul de la 3.300 de lei la 1.600 de lei.

„Articolul XL – (1) Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025.

(2) Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.”, potrivit Legii 296 din 2023.

Citește și: Lucrări de decolmatare a râului Motru în comuna Padeș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS