0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjAvize pentru înființarea parcul fotovoltaic de la Ișalnița

Avize pentru înființarea parcul fotovoltaic de la Ișalnița

Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru realizarea parcului fotovoltaic de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. În acest sens au fost alocate fonduri pentru angajarea unei companii de specialitate care să asigure serviciile de proiectare pentru racordarea viitoarei centralei electrice fotovoltaice la stația electrică de 220/110 kV a Transelectrica Ișalnița.

La Termocentrala din Dolj Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască, alături de OMV Petrom, un parc fotovoltaic de 85 MW. Demersurile începute la nivelul Complexului Energetic Oltenia au în vedere inclusiv obținerea avizelor de la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Mai este nevoie de avize pentru racordarea la rețea, întocmirea documentațiilor în vederea obținerii autorizației de construire și alte tipuri de acte necesare pentru investiție,

Investiții în locul termocentralelor

CEO și OMV Petrom SA și-au propus să construiască patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50%-50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

În anul 2022, au fost constituite 4 societăți mixte pe acțiuni, în parteneriat cu OMV Petrom (contribuție capital social 50% OMV Petrom și 50% CE Oltenia), pentru construirea a 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de cca. 455 MW la Ișalnița, Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2, pe depozitele închise de zgură și cenușă și pe haldele interioare. Totodată, compania ALRO SA a fost selectată de catre CEO pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Cota CEO deținută din capitalul social este de 59,9% si Alro SA 40,1%.

De asemenea, Tinmar Energy SA și CEO și-au propus să înființeze patru parcuri fotovoltaice de putere instalată maximă totală de 280 MW și la Turceni un grup pe gaze naturale de 475 MW. Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, într-o structură de participație de 50%-50%. Toate investițiile sunt întârziate cu 2 – 2,5 ani.

A fost majorat capitalul social pentru Ișalnița

Este de amintit că OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia au crescut anul trecut valoarea capitalului social pentru firmele care vor construi cele patru parcuri fotovoltaice.

Astfel, pentru Societatea Parc Fotovoltaic lșalnița SA acționarul Societatea Complexul Energetic Oltenia va asigura o finanțare de 1.195.000 lei, reprezentând aport în numerar la capitalul social, în urma căruia participația Societății Complexul Energetic Oltenia SA la capitalul social al Parc Fotovoltaic Ișalnița SA se va majora. CEO va deține 119.500 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei per acțiune, urrmând ca aportul la capitalul social al Societății să se facă în numerar, în cote egale, de către cei doi acționari, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și OMV Petrom SA.

La fel ca la societatea care va construi parcul fotovoltaic de la Ișalnița, a fost majorat în cote egale și capitalul social la Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Tismana I SA, respectiv la Solarist Tismana 2 SA. Nivelul total al capitalului social pentru cele patru firme va ajunge la peste 10 milioane de lei, respectiv 2 milioane de euro, adică o contribuție de un milion de euro pentru fiecare din cei doi mari investitori – CEO și OMW.

Citeşte şi: Spălătoriile auto din Rovinari își vor opri temporar activitatea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS