4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCând va fi gata grupul pe gaze naturale de la Ișalnița

Când va fi gata grupul pe gaze naturale de la Ișalnița

Ministerul Energiei a anunțat termenul de punere în funcțiune a celui mai mare grup pe gaze naturale de la CEO și din regiune.

Grupul pe gaze naturale de la Ișalnița va fi construit de o societate controlată de Complexul Energetic Oltenia și ALRO Slatina. Conform Ministerului Energiei, investiția ar trebui să fie gata și pusă în funcțiune până la finalul lunii mai 2027. Prin urmare, se recunoaște oficial existența unei întârzieri de aproape un an și jumătate în ceea ce privește noile investiții ale CEO, alături de companii private.

În Planul de restructurare, grupul pe gaze naturale de la Termocentrala Ișalnița ar trebui să fie gata în anul 2026. Recent, Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

Grupul ar urma să fie adaptat și pentru hidrogen

A fost semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA a fost înființată în baza Acordului Acționarilor din data de 05.09.2023 încheiat între Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și ALRO SA, fiind ulterior înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dolj sub nr. J16/1930/15.09.2023, având Cod Unic de Înregistrare 48790613.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

  • Societatea Complexul Energetic Oltenia SA – deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social,
  • Societatea ALRO SA – deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Gata în 2027

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022/ Prevede, printre altele:

  • construirea a două centrale pe gaze
  • construirea a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante,
  • restabilirea viabilității companiei.

Societatea CCGT Power Isalnita S.A. este o societate de tip SPV (Special Purpose Vehicle) înființată prin asocierea dintre Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. și ALRO S.A. în scopul asigurării următoarelor obiective:

  • Contractarea dezvoltării, construcției și punerii în funcțiune a unei centrale energetice în ciclu combinat pe gaz natural și o putere instalată de circa 850 MW având termen de implementare 27.05.2027.
  • Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul are o suprafață de 5,8 ha și este situat în partea de nord-vest a Municipiului Craiova, la o distanță de 11 km, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița.”, conform Ministerului Energiei.

CEO și-a propus să construiască și:

  • 4 parcuri fotovoltaice, alături de OMV Petrom,
  • 4 parcuri fotovoltaice și o centrală pe gaze la Turceni, alături de Tinmar Energy.

Citește și: (VIDEO) UPDATE: Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost depistat a patra oară la volan fără permis

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS