4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalarii reduse cu 20% la Termocentrala de la Ișalnița

Salarii reduse cu 20% la Termocentrala de la Ișalnița

Apar primele efecte ale lipsei de activitate la Termocentrala de la Ișalnița din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit reprezentanților sindicali, începând cu luna februarie salariile personalului care lucrează în ture va fi diminuat cu 20%. Măsura a fost luată, începând cu data de 1 februarie și se va reflecta în salariile încasate în luna martie. Personalul din producție care avea ture de noapte nu va mai fi plătit, dat fiind faptul că nu mai este activitate continuă.

„Cei care lucrau noaptea nu mai primesc nimic. Nu mai este activitate se reduc proporțional salariile. De la 1 februarie se implementează această decizie și salariile din martie vor fi reduse cu până la 20%. Va fi o sumă importantă și oamenii vor vedea că lefurile vor fi mai mici. Sunt circa 250 de salariați afectați de reducerile salariale. Adică undeva la 70% din numărul total de angajați de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița”, a declarat Nicușor Văduva, lider de sindicat la Termocentrala de la Ișalnița.

Program de căpșunari

Nicușor Văduva susține că activitatea termocentralei s-a schimbat în mod radical de la începutul anului și până în prezent. Intrarea în rezervă de capacitate de la 1 ianuarie a afectat activitatea salariaților. Un cazan al grupului energetic a fost repornit pentru ca gerul să nu afecteze conductele încărcate cu apă. După ce a funcționat o perioadă grupul energetic de la Ișalnița a fost din nou pus în rezervă și nu a mai produs energie electrică. Muncitorii de la Termocentrală nu mai au obiectul muncii.

În anumite compartimente se fac mai mult servicii de pază, cum ar fi de exemplu Descărcările cărbune. Grupul de la Ișalnița va funcționa mai mult sporadic și la cererea Dispeceratului Energetic Național cu avizul Ministerului Energiei, acționarul principal al Complexului Energetic Oltenia.

Câteva luni de funcționare pe an

Prin urmare, Termocentrala de la Ișalnița nu va mai aduna prea multe luni de funcționare în cursul unui an. „La Ișalnița suntem ca la adunat de prune, sezonieri. Așa a spus o colegă, cum erau căpșunarii, pe vremuri, așa este la noi acum. Avem de lucru când mai este nevoie de energie pe cărbune. Mai mult stăm. Probabil că iarna o să mai lucrăm și în rest nu o să mai avem activitate.

Cum mergeau căpșunarii 6 luni la cules și 6 luni erau acasă. Primeau telefon și mergeau la căpșuni. Problema este că în cazul nostru nu e afectată numai termocentrala. Eu știu că primim cărbune de la Cariera Minieră Roșiuța de la Motru. Ce fac minerii de acolo? Și activitatea lor e afectată de intrarea în rezervă a grupului de la Termocentrala de la Ișalnița”, a precizat Nicușor Văduva.

La termocentrală lucrează 100 de pensionari

La Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița lucrează aproape 100 de pensionari. În momentul de față, la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița sunt 380 de angajați, din care pe perioadă determinată sunt 150 de lucrători. Adică 94 de pensionari și 56 de tineri, toți încadrați pe perioadă determinată.

Pensionarii au contracte prelungite din 3 în 3 luni, în timp ce tinerilor le sunt prelungite contractele din 6 în 6 luni. Pensionarii au contracte până pe 31 martie, iar tinerii până pe 30 iunie. În perioadele în care nu există activitate, se verifică instalațiile de către fiecare lucrător, în funcție de meseria pe care o are. Unde găsesc nereguli, intervin, repară și trec mai departe. Lucrătorii din zona de exploatare au fost obligați de administrație să-și ia concediile de odihnă și libere pentru orele lucrate suplimentar.

S-a semnat contractul de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița

Recent, Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 de lei, echivalentul a 253.125.302,00 de euro.

A fost semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A.– deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social și Societatea ALRO S.A. – deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Citește și: Dan Ilie Morega ar fi avut discernământul redus când s-a aflat la volan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS