Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vrea cât mai puține demolări pe traseul viitorului Drum Expres Târgu Jiu – Craiova.
În acest fel vor fi scurtate termenele de realizare a investiției. Drumul Expres amintit se află în faza de avizare la ministere și se va ajunge și la Guvern, după care la Comisia Europeană. Obiectivul este fără demolări pe traseul Drumului Expres. Se poate acest lucru pentru că traseul permite. Sigur că vor fi relocările de utilități.
Nu va fi chiar peste tot terenul liber, dar zonele permit să avem cât mai puține construcții expropriate. În prezent se derulează etapa formală de avizate, se va ajunge în Guvern cu documentațiile apoi la Comisia Europeană să vedem exact care va fi situația cu partea de cofinanțare. Sperăm ca tot acest parcurs să fie unul fără sincope și să se ajungă rapid în faza de licitație pentru proiectare și execuție”, a menționat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.
Hotărâre de Guvern
Guvernul va aproba în perioada următoare o Hotărâre cu privire la indicatorii tehnico-economici aferenți Drumului Expres Târgu Jiu – Craiova. Este de amintit că documentația, alături de Studiul de Fezabilitate, a fost avizată recent în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Conexiunea dintre cele două municipii din Oltenia se va realiza prin Autostrada Craiova – Filiași (km 0+000 – km 51+503) și prin Drumul expres Filiași – Târgu Jiu (km 51+503 – km 110+100).
Traseul acestui drum de mare viteză este structurat în 6 loturi, cu o lungime totală de 110 km. Se va desprinde din Drumul Expres Craiova – Piteşti, din nord-estul Municipiului Craiova, având ca punct final sud-estul Municipiului Târgu Jiu (varianta ocolitoare Târgu Jiu), traversând următoarele U.A.T.-uri:
- Județul Dolj – 47,3 kilometri: Ghercești, Șimnicu de Sus, Craiova, Ișalnița, Almăj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași;
- Județul Gorj – 62,7 kilometri: Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.
Valoarea estimată a investițiilor este de 13,9 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este prevăzută din fonduri europene nerambursabile, prin cadrul Programului Transport 2021-2027. Proiectul este cuprins în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.
Citește și: Campanie sterilizare și microcipări câini în trei localități gorjene