1.4 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjE nevoie de 36 de luni pentru realizarea noilor investiții ale CEO

E nevoie de 36 de luni pentru realizarea noilor investiții ale CEO

Va fi nevoie de 36 de luni pentru materializarea viitoarelor investiții ale Complexului Energetic Oltenia.

Compania energetică și-a propus să construiască 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale în Gorj și Dolj. Daniel Burlan, directorul Direcției de Vânzări din cadrul CEO, a precizat că noile investiții vor fi gata în 36 de luni de la semnarea contractelor de execuție. Este nevoie să fie modificate termenele din Planul de restructurare.

Noile estimări arată că de la data semnării contractelor va fi nevoie de 36 de luni pentru construirea parcurilor fotovoltaice și a grupurilor pe gaze naturale. Astfel, ne propunem ca parcurile fotovoltaice să fie finalizate în 2026. Grupurile pe gaze naturale în 2027”, a menționat Daniel Burlan, fost președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Conform Planului de restructurare și decarbonare al CEO, cele 8 parcuri fotovoltaice ar fi trebuit să fie gata în anul 2024, iar grupurile pe gaze naturale de la Turceni și Ișalnița în anul 2027.

Buget pentru centrala pe gaz de la Ișalnița

Este de amintit că, recent, Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj.

Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 de lei, echivalentul a 253.125.302,00 de euro. A fost semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

  • CEO – deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 de lei. Valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social,
  • Societatea ALRO S.A. – deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune.216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Proiecte din Planul de restructurare

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. CEO a făcut pași și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar.

Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%.

Parcurile fotovoltaice

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CEO (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al Planului de Restructurare a CE Oltenia, pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul total de restructurare de 3,94 miliarde de euro.

Citește și: Contract de 6,5 milioane de euro pentru distribuția centralizată a alimentelor pentru elevi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS