Comuna Polovragi vrea să reînvie vechea cetate dacică din zonă. Aici se mai păstrează ruine din fosta așezare veche de peste 2.000 de ani.
De altfel, zona este cunoscută de istorici ca unul din locurile cu așezări dacice și chiar izvoarele consemnează prezența lui Zamolxis, liderul spiritual al geto-dacilor. Autoritățile locale vor să reface vechile construcții dacice și să le pună în valoare din punct de vedere turistic. Astfel, a fost alocată suma de 10.000 de lei pentru furnizarea de servicii de arheologie pe teritoriul administrative al comunei Polovragi. Va fi întocmit un raport care va fi folosit pentru realizarea unui proiect care să refacă fidel vechea cetate dacică. În această primăvară vor fi efectuate verificările necesare de către experții care vor veni la Polovragi în ajutorul autorităților locale.
Polovragi a devenit stațiune turistică
Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana.
Denumirea localității, toponimie românească cu rezonanță particulară, a dat naștere la multe interpretări. Unii au pus-o în legătură cu o plantă numită povragă sau polvragă, folosită ca medicament. Alții au derivat-o de la un cuvânt grecesc compus, care ar însemna mult stâncoasă (Ghenadie Enăceanu); sau de la cuvintele slave indicând o jumătate de vale cu maluri râpoase (Iorgu Iordan); iar alții au văzut în ea o vale diabolică sau o câmpie vrăjită (Aurelian Sacerdoteanu).
Cu toate acestea n-ar fi exclus ca denumirea să fie de origine geto-dacă, cuprinzând în sine o criptogramă nedescifrată încă, referitoare la credințele religioase și practicile medicale răspândite în viața strămoșilor noștri. Comuna Polovragi este cunoscută ca centru etnografic și istoric. Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Polovragiul este cunoscut ca zonă de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, artă populară tradițională (cusături – țesături, sculptură în lemn, cioplitură în lemn, împletituri), exploatarea și prelucrarea lemnului. Creșterea ovinelor și bovinelor continuă să reprezinte emblema locului.
Sat de vacanță cu 80 de pensiuni și cabane
În zonă există cunoscuta Peșteră Polovragi care a avut peste 70.000 de vizitatori anul trecut, precum și mănăstirea cu același nume. Compania Națională de Investiții va construi o parcare în zona lăcașului de cult. De asemenea, autoritățile locale au aprobat ridicarea unui sat de vacanță în zonă cu 80 de unități de cazare.
Vor fi atrase fonduri europene pentru reconstruirea vechii așezări dacice. Aceasta a avut în centru o cetate, precum și construcții locuite în urmă cu 2.000 de ani. Vechile construcții ar putea atrage foarte mulți turiști, pe lângă cei care vin deja în număr mare la Peștera lui Zamolxe, precum și la cunoscuta mănăstire de la poalele munților.
Citește și: Avarie la o conductă de gaze din Târgu Jiu