Cel mai valoros hotel al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost evaluat la 3 milioane de euro și va fi scos la vânzare, alături de alte active, la jumătatea lunii mai.
De unitatea de cazare au fost interesați în trecut mai mulți oameni de afaceri din Târgu Jiu. a scos la vanzare patru active, Complexul Energetic Oltenia a scos la vânzare patru active.
Printre bunuri se regăsește Restaurantul de la Săcelu sau Hostelul „Maiami” de la Târgu Jiu. Va mai fi scoasă la vânzare Cantina de 600 de locuri a Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița, precum și blocul de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni unde sunt camere pentru oaspeți.
Complexul Energetic Oltenia deține Hotelul „Maiami” la Târgu Jiu, pe Calea Eroilor. Este catalogat ca fiind de 3 stele, are 30 de camera de două locuri şi un apartament cu 4 locuri. În total, sunt disponibile 64 de camere dotate cu aer condiţionat, baie, internet, telefon şi minibar. Unitatea mai deţine o sală de protocol şi un restaurant de 80 de locuri. Hotelul are o suprafaţă totală construită plus anexe de 500 de metri pătraţi şi un teren de 1.733 de metri pătraţi. Este amplasat pe Calea Eroilor, în cea mai bună zonă din Târgu Jiu.
Încă un hotel și două restaurante
Complexul Energetic Oltenia mai deține o unitate de cazare la Turceni. „Hotelul Turceni este o soluție ideală de cazare atât pentru turiști, cât și pentru personalul companiilor care desfășoară activități pe platforma industrială Turceni, cu domiciliul în afara localității.
Hotelul pune la dispoziție 16 camere duble și 16 camere single, camerele duble fiind utilate cu aer condiționat. Toate camerele sunt dotate cu mobilier adecvat, televizor și baie proprie. Unitatea de cazare a fost amenajată în trecut pentru delegațiile care veneau la Termocentrala Turceni și pentru salariați. S-a încercat și cazarea de turiști, dar turismul nu intră în obiectul principal de activitate al CEO.
Colosul energetic nu numai că își vinde hotelurile, dar va separa până în 2026 carierele miniere și grupurile pe cărbune în cadrul unei Filiale pe lignit. Nu în ultimul rând, va fi scoasă la vânzare cantina de 600 de locuri de la Sucusala Electrocentrale de la Ișalnița.
Cât valorează cele 4 active
Societatea Complexul Energetic Oltenia, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică, anunță o licitație deschisă cu strigare pentru vânzarea activelor:
- „Cantina Restaurant” din cadrul CRPFM Sácelu, activ compus din teren în suprafată de 561 mp împreună cu construcțiile amplasate pe acesta, precum și dotările aferente, aflat în patrimoniul CE Oltenia, la prețul de ofertă de 2.090.800,00 lei, fără TVA;
- „Hostel Maiami” din cadrul Sediului Executiv, activ compus din teren în suprafață de 1733 mp împreună cu construcțiile amplasate pe acesta, precum și dotările aferente, aflat în patrimoniul CE Oltenia, la prețul de ofertă de 14.484.000,00 lei, fără TVA;
- „Cantina de 600 locuri” din cadrul Sucursalei Electrocentrale lșalnita, activ compus din teren în suprafață de 515 mp împreună cu construcțiile amplasate pe acesta, aflat în patrimoniul CE Oltenia, la prețul de ofertă de 2.316.000,00 lei, fără TVA;
- „Bloc P13 (Casă de oaspeți)” din cadrul Sucursalei Electrocentrale Turceni, activ compus din teren în suprafață de 524 mp împreună cu construcțiile amplasate pe acesta, precum și dotările aferente, aflat în patrimoniul CE Oltenia, la prețul de ofertă de 6.653.000,00 lei, fără TVA.
Taxa de participare
Garanția de participare (după caz) este:
- pentru „Cantina Restaurant” de 210.000,00 lei;
- pentru „Hostel Maiami” de 1.450.000,00 lei;
- pentru „Cantina de 600 locuri” de 232.000,00 lei;
- pentru „Bloc P13 (Casa de oaspeti)” de 670.000,00 lei;
Taxa de participare la licitație de 500 lei, fără TVA. Depunerea ofertei se va face până pe 13 mai, iar deschiderea ofertelor este programată pe 14 mai.
Program de închidere la CEO
Complexul Energetic Oltenia se află într-un amplu program de restructurare. Și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.
Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.
Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553.
La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.
Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța se va închide în 2029 și Cariera Roșia se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024. Este de amintit și că Planul de restructurare prevede înlocuirea capacităților pe bază de cărbune cu 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. La niciunul din cele 10 proiecte noi nu au fost demarate lucrările.
Citește și: Franța crește nivelul de alertă teroristă după atacul de la Moscova revendicat de gruparea IS