0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjViitorul CCM de la CEO întârziat cu 2 săptămâni

Viitorul CCM de la CEO întârziat cu 2 săptămâni

Viitorul Contract Colectiv de Muncă (CCM) de la Complexul Energetic Oltenia întârziat cu 2 săptămâni.

Este cunoscut faptul că există o întârziere majoră în ceea ce privește discuțiile pentru viitorul CCM de la CEO. În special pe componenta financiară nu s-a ajuns la vreo înțelegere. Mai sunt de lămurit și aspectele referitoare la sporuri și bonusuri, respectiv includerea acestora în salariul de bază. Un motiv al întârzierii negocierilor cu peste 3 săptămâni se referă însă la obținerea reprezentativității de către federațiile sindicale.

Astfel, la negocierea Contractului Colectiv de Muncă au rămas două federații din patru, respectiv: Federația „Univers” și Federația Națională Mine Energie. Dat fiind faptul că actualul Contract Colectiv de Muncă expiră pe 1 aprilie, adică săptămâna viitoare, s-a stabilit ca viitorul CCM să intre în vigoare de la 15 aprilie.

Noi negocieri săptămâna aceasta

O nouă ședință pentru drepturile minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia este programată săptămâna aceasta. Luni nu este la companie managerul Dan Palveti, însă până vineri sindicatele și administrația colosului energetic se vor reuni în cadrul unei noi ședințe a comisiei de negociere a CCM. Se are în vedere finalizarea discuțiilor pe forma scrisă a documentului, urmând ca partea financiară să fie stabilită ultima dată.

Sindicatele solicită în numele angajaților creșteri consistente de salarii și menținerea și chiar creșterea altor venituri. În același timp se încearcă includerea sporurilor în salariul de bază pentru ca acestea să nu fie pierdute în cazul în care la Complexul Energetic Oltenia vor fi înregistrate pierderi. Din acest motiv ar putea apărea discuții contradictorii, având în vedere că sunt unii salariați care nu sunt de acord cu o astfel de măsură.

Tensiuni vor fi și în momentul în care va fi abordată componenta financiară, dat fiind faptul că administrația CEO a propus o creștere nesemnificativă a veniturilor, în timp ce liderii de sindicat vor o creștere procentuală din două cifre.

Motivul este inflația și creșterea prețurilor la toate categoriile de produse și servicii. Prin urmare, minerii și energeticienii, ca și alte categorii de salariați se descurcă din ce în ce mai greu cu salariul de la o lună la alta, mai ales că mulți au rate și sunt și foarte bolnavi. Se cheltuie fonduri însemnate cu tratamentele medicale.

Citește și: Ambulanță performantă pentru Salvamont Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS