Uzina Mecanică Sadu, din Bumbești-Jiu, județul Gorj, se confruntă cu grave problem financiare. Nu mai are fonduri suficiente pentru plata tuturor salariilor și pentru achiziția de materie primă.
Din acest motiv conducerea fabricii de muniție din Gorj a luat decizia de a-i trimite o lună în concediu fără plată pe salariații care sunt și pensionari. Perioada vizată este 1 – 30 aprilie.
„Având în vedere situația financiară foarte dificilă cu care se confruntă societatea, din cauza gradului redus de încărcare(contracte sau comenzi insuficiente), în Comitetul de Direcție din data de 20.03.2024 s-a luat decizia ca toți salariații care beneficiază și de pensie pentru limită de vârstă să facă cerere de concediu fără plată pentru perioada 01.04.- 30.04.2024. Această măsură este strict necesară, neexistând fonduri suficiente pentru plata salariilor pentru tot personalul și achiziția materialelor necesare.
Apelăm la spiritual dumneavoastră de solidaritate, pentru a putea continua activitatea. În cazul în care nu doriți să faceți cerere pentru concediu fără plată, vor fi dispuse măsurile necesare pentru transmiterea către CNPP a comunicărilor privind deciziile de pensie, ceea ce presupune încetarea de drept a contractelor individuale de muncă”, conform unei decizii a administrației Uzinei Mecanice de la Bumbești-Jiu.
Probleme de peste un deceniu
Fosta fabrică de armament de la Bumbești-Jiu produce în principal muniție pentru armată. De peste un deceniu se confruntă cu problem economice. Mai sunt în jur de 600 – 700 de salariați care au salarii mici comparativ cu domeniul de activitate. Și utilajele sunt foarte vechi. Unele au fost aduse la UM Sadu chiar de la înființare, în 1939. Dacă în trecut nu puteau fi onorate comenzile, din cauza lipsei materiei prime, acum nu sunt nici contracte, nici materie primă. Prin urmare, se caută soluții pentru a mai reduce din cheltuieli.
S-au realizat reduceri importante de personal
„După anul 1989, datorită politicii statului roman de integrare în structurile euro-atlantice, care a impus reguli economice noi și standarde de producție diferite, uzina a intrat într-un lung proces de reorganizare și restructurare, care a parcurs mai multe faze și care încă nu s-a încheiat. Astfel s-au realizat reduceri importante de personal, s-a micșorat numărul de produse din gama de fabricație, s-a restrâns spațiul de producție din proprietatea Societatea U.M. Sadu S.A, prin înființarea în anul 2002, pe platforma Sadu II, a Parcului Industrial Sadu sub autoritatea Consiliului Județean Gorj.
De asemenea, prin investiții majore în domeniul producției de muniție, care au constat în achiziționarea de mașini automate de ultimă generație, a crescut capacitatea de producție și, în același timp, s-a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO. Din anul 2002, Uzina Mecanică Sadu este înregistrată ca societate comercială filiala a Companiei Naționale ROMARM S.A., cu capital integral de stat. Din 29.01.2014, denumirea se schimbă în SOCIETATEA „UZINA MECANICA SADU” SA.
Actualmente obiectul de activitate al uzinei constă în realizarea de produse și asigurarea de servicii, după cum urmează:
– cercetarea, proiectarea, fabricarea și comercializarea de muniție de infanterie calibre NATO (5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm, 9 mm Parabellum, în diferite variante constructive) precum și calibre „Est” , de la 5,45 mm la 9 mm Makarov și diverse elemente pirotehnice de inițiere. De asemenea, prin facilitățile de care dispune, uzina poate asigura o gamă largă de servicii și anume: activități de cercetare – dezvoltare pe diverse proiecte; proiectare, producție și reparații de scule.”, conform siteului UM Sadu.
Citeşte şi: 106 polițiști, avansați în grad la IPJ Gorj