2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO ar putea rămâne cu un singur grup în funcțiune, după pornirea centralei pe gaze de la Iernut

CEO ar putea rămâne cu un singur grup în funcțiune, după pornirea centralei pe gaze de la Iernut

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia trage un semnal de alarmă și arată că problemele la compania energetică vor apărea chiar din acest an.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că punerea în funcțiune a grupului pe gaze de la Iernut va reduce și mai mult producția la Complexul Energetic Oltenia.

„Pornirea grupului pe gaze de la iernut va scădea și mai mult producția la CEO. Va fi gata în acest an. De 8 ani se lucrează. A fost o adevărată poveste, dar care se apropie de final. Când va fi pus în funcțiune grupul pe gaze de acolo, părerea mea este că la Complexul Energetic Oltenia se va produce și mai puțină energie electrică.”, a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

În momentul de față, termocentralele CEO produc în medie între 600 și 700 MW. Adică echivalentul a două grupuri și jumătate, trei grupuri. Potrivit Romgaz, compania va finaliza până la 31 decembrie 2024 centrala de la Iernut, marcând o întârziere de patru ani a acestui proiect.

Gata până la finalul anului

În 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera si Romelectro contractul privind realizarea proiectului unei centrale noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, de 430 MW, contract care prevedea proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA. Noua centrală, pe amplasamentul celei vechi, din care mai funcționează doar un grup, ar fi trebuit să intre în funcțiune în anul 2020.

În 2019, proiectul a fost blocat, întrucât constructorii au cerut majorarea sumei, iar Romgaz nu a fost de acord și a reziliat ulterior contractul. Romgaz a semnat un nou contract pentru reluarea lucrărilor cu aceeași companie spaniolă, Duro Felguera, pe motiv că lucrările sunt gata în proporție de peste 90%, iar alegerea unui alt constructor ar însemnat întârzieri în plus.

„Centrala pe gaz de la Iernut primește peste 90 de milioane lei și avem toate șansele să finalizăm cea mai așteptată investiție în sectorul energetic românesc. Termenul estimat de punere în funcțiune este decembrie 2024. Se lucrează cu sute de oameni pe șantier, după ani mulți de blocaje”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook.

Citeşte şi: (VIDEO) Deșeuri abandonate pe malul unui pârâu din Runcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS