0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMinisterul Energiei nu se grăbește să elaboreze mecanismul de finanțare pentru CEO

Ministerul Energiei nu se grăbește să elaboreze mecanismul de finanțare pentru CEO


Temeri în rândul angajaților Complexului Energetic Oltenia care nu știu cum vor mai lua salarii, după 1 ianuarie 2026, când grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă.

Conform Planului de restructurare al CEO, aprobat de către Comisia Europeană, peste 1 ani și 9 luni la Complexul Energetic Oltenia ar trebui să mai rămână sub 4.700 de salariați și nu se va mai produce energie electrică și cărbune. Ministerul Energiei trebuie să elaboreze un mecanism de finanțare pentru CEO, pentru ca societatea să nu se închidă. Practic, va fi la dispoziția Sistemului Energetic Național, data să producă energie electrică, atunci când va fi nevoie.

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia a explicat situația în care se va afla compania energetică de la 1 ianuarie 2026. Atunci toate grupurile energetice și carierele miniere vor intra în rezervă. Unele vor fi în rezervă de capacitate și altele în capacitate rezervată.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a precizat că în funcție de tipul de rezervă va fi alocată și finanțarea. Astfel, grupurile care se vor afla în rezervă de capacitate vor avea finanțare asigurată de către Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, grupurile sau carierele miniere intrate în capacitate rezervată vor avea finanțare de la Sistemul Energetic Național, printr-un mecanism reglementat.

„În momentul de față știm că rezerva de capacitate va presupune o finanțare asigurată de către Complexul Energetic Oltenia, iar capacitatea rezervată va presupune o finanțare asigurată de către sistem”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie

Ce spune programul de închidere

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.

De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

De asemenea, se are în vedere înlocuirii vechilor capacități de producție cu alte surse de producere a energiei electrice. Este vorba despre construirea a opt parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 750 de MW și două centrale pe gaze naturale cu o putere totală de peste 1.200 de MW. Un grup pe gaze naturale ar trebui să fie realizat la Turceni și alt grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.

Citește și: O nouă ediție a manifestării „Zestrea Domnițelor”, la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS