4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlase și bariere de protecție pentru versanții din Defileul Jiului

Plase și bariere de protecție pentru versanții din Defileul Jiului

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a alocat suma de peste 16,4 milioane de lei pentru încheierea unui contract de amplasare de plase și bariere de protecție în Defileului Jiului.

Acestea vor avea rolul de a preveni desprinderea unor bucăți de stâncă de pe versanți și ajungerea pe șoseaua națională. Astfel, Secția Târgu Jiu a Drumurilor Naționale va beneficia de intervenții periodice în Defileului Jiului în baza unui acord-cadru, care are ca obiect lucrări de mentenanță și descărcare sisteme de siguranță, plase și bariere de protecție versanți pe DN 66, între kilometric 93+500 – 121+000”. Acordul-cadru va fi încheiat pentru o perioadă de 4 ani.

CNAIR intenționează să semneze acordul-cadru până la finalul acestei primăveri, începutul verii. Conform CNAIR, în prezent pe DN 66 km 93+500 – 121+000 există montate plase și bariere de protecție versanți ce împiedică materialul stâncos acumulat să ajungă pe partea carosabilă.

Plasele de protecție se pot rupe

Din cauza ploilor abundente, în bariere și între plasele de protecție și versant s-a acumulat material stâncos care exercită împingeri în plasele de protecție, fapt ce ar putea duce la ruperea/degradarea acestora. De asemenea, materialul acumulat în bariere, reduce capacitatea de retenție a acestora la eventuale viitoare fenomene de desprinderi de blocuri stâncoase.

„Golirea plaselor/barierelor de protecție are ca scop detensionarea plaselor/barierelor de protecție și golirea materialului stâncos care s-a acumulat în spatele acestora. După golirea plaselor/barierelor de protecție versanți, materialul stâncos rezultat va fi încărcat și transportat de către Executant în locațiile stabilite de Beneficiar, dar nu mai mult de 25 km.

Se vor inspecta toate plasele/barierele de protecție versanți montate pe întreg sectorul de drum DN 66 km 93+500 – 121+000. Acolo unde este cazul se vor executa lucrări de reparații și lucrări de înlocuire elemente componente. Acolo unde plasele/barierele de protecție versanți sunt degradate, se vor înlocui cu sisteme de protecție (plasă/barieră de protecție versanți) sau componente cu specificații/caracteristici similare sau echivalente.

Acolo unde se consta necesitatea înlocuirii unor elemente componente ale plaselor, nu doar punctual, ci a unor suprafețe extinse, se recomandă utilizarea unui sistem activ de protecție și stabilizare;…sistemele cu plase vor avea o durată de serviciu așteptată corespunzătoare categoriei C2 de agresivitate a mediului, de minim 50 de ani”, conform CNAIR.

Verificări periodice

Operațiunile de evaluare și întreținere și reparare a plaselor și a barierelor de protecție versanți se vor efectua de personal calificat și experimentat, care este familiarizat cu elementele componente și instalarea și funcționarea sistemelor de protecție versanți. Plasele și barierele de protecție versanți necesită intervenții de descărcare, reparare și/ înlocuire a elementelor componente deteriorate:

  • dacă sunt încărcate cu cantități însemnate de roci venite de pe versanți;
  • în urma unor evenimente de hazard;
  • după impactul cu stâncile căzute.

„Se recomandă efectuarea de verificări, inspecții periodice pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a sistemelor de protecție versanți și de asemenea pentru verificarea condițiilor de mediu locale care pot afecta funcționalitatea acestor sisteme, cum ar fi creșterea de vegetație sau acumularea de arbori căzuți, material lemnos, resturi de rocă, bolovani, etc.

În acest sens beneficiarul, prin SDN Târgu Jiu, va notifica atunci când este cazul, Ocoalele Silvice sau proprietarii de terenuri cu privire la arborii ce prezintă un potențial pericol, în vederea înlăturării acestora. Pentru realizarea acestui tip de lucrare nu este necesară obținerea unei autorizații de construire.”, se menționează într-un raport al CNAIR.

Citește și: Proiect pentru reabilitarea Casei Tineretului din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS