0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă 7,46 milioane de lei de la CNI pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la Mănăstirea Tismana

Încă 7,46 milioane de lei de la CNI pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la Mănăstirea Tismana

Compania Națională de Investiții a alocat fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor la Mănăstirea Tismana, din județul Gorj.

Mai este un rest de execuție lucrări la proiectul inițial de intervenție de urgență care vizează consolidarea, reabilitarea și dotarea Ansamblului Mănăstiresc de la Tismana, cu un total de trei imobile. Bugetul alocat de Compania Națională de Investiții este de 7,46 de milioane de lei. Suma asigură şi:

  • serviciile de asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor,
  • întocmirea raportului la terminarea execuției lucrărilor,
  • programul de urmărire a comportării lucrării în timp,
  • orice documentație de proiectare ce poate fi necesară în perioada de execuție a lucrărilor.

Licitația pentru desemnarea constructorului este stabilită pentru data de 22 aprilie.

Cea mai veche mănăstire din sudul țării

Mănăstirea Tismana este cea mai veche din Țara Românească și din Oltenia. A fost finalizată în 1377 – 1378, grație Cuviosului Nicodim. Acesta a înființat la Tismana și prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești în diverse limbi. Tot aici a funcționat prima școală de călugări învățați dintre care se recrutau viitorii episcopi, mitropoliți, dieci pentru cancelariile domnești și boierești.

Aici s-au păstrat cele mai vechi documente începând cu sec. al XIV-lea care au pus bazele istoriografiei românești. În anul 1406 a avut loc la Mănăstirea Tismana întâlnirea lui Mircea cel Bătrân cu regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg în încercarea unei alianțe împotriva turcilor, prezent fiind și Nicodim. În 1458 mănăstirea l-a găzduit pe Vlad Țepeș, și tot aici s-a ascuns Neagoe Basarab de teama lui Mihnea cel Rău. Ulterior a fost distrusă de un incendiu și rezidită în 1542. Mănăstirea Tismana a fost locul unde Tudor Vladimirescu a organizat Revoluția de la 1821. De asemenea, în peștera de la intrarea în Mănăstire a fost ascuns în al Doilea Război Mondial Tezaurul României și o parte a tezaurului Poloniei.

Citește și: Analize medicale gratis la o unitate a CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS