Complexul Energetic Oltenia are probleme cu realizarea exproprierilor în Bazinul Minier Jilț.
Aici sunt întârzieri în ceea ce privește pregătirea culoarului de expropriere, în ciuda faptului că documentațiile au fost trimise Ministerului Energiei. A trecut însă o lună și jumătate de când actele ar fi trebuit să ajungă sub forma unui Proiect de Hotărâre în cadrul unei ședințe de Guvern și acesta să fie aprobat. Încă se mai așteaptă după Hotărârea de Guvern care să rezolve problema exproprierilor în special la Cariera Minieră Jilț Nord. Aici excavatoarele sunt la limită cu frontul de lucru. Un culoar de expropriere liber ar permite excavatoarelor să realizeze lucrările pregătitoare și de decopertă. Ulterior, s-ar putea trece la exploatarea straturilor de lignit și la livrarea cărbunelui către depozite.
„Întârzie Hotărârea privind extinderea Carierei Jilț Nord. Este depusă la Minister de 1,5 luni. Nu stiu care sunt interesele pentru care nu avem această Hotărâre, să se poate trece la realizarea exproprierilor și la lucrările necesare în cariera minieră. Poate sunt niște interese să nu mai avem activitate și să se axeze producția numai pe zona Motru. Nu îmi dau seama de ce UMC Jilț nu mai este o prioritate pentru conducerea companiei sau pentru cei din Minister. Este inexplicabil de ce se întârzie pentru că o să ajunge în situația de a nu mai putea să realizăm ce ne cer, dacă o să mai avem activitate. Sau poate că aceasta este ideea.”, a declarat Marius Cătălin Berca, membru de sindicat la Unitatea Minieră de Cariere Jilț.
Program de închidere, nu de extindere
Complexul Energetic Oltenia și-a propus un program de închidere a subunităților miniere. Calendarul a fost făcut public și aprobat prin Planul de restructurare și decarbonare. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.
Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
Citește și: Târgu Jiu: Restricții în trafic pentru lucrările la Varianta Ocolitoare