4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO face loc grupului pe gaze naturale de la Termocentrala Turceni

CEO face loc grupului pe gaze naturale de la Termocentrala Turceni

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în vedere eliminarea treptată a infrastructurii de transport cărbune din vecinătatea sucursalelor electrocentrale.

Termocentralele din Complexul Energetic Oltenia sunt alimentate cu lignit cu ajutorul flotei feroviare existente la nivelul companiei energetice sau cu ajutorul CFR Marfă sau a operatorilor privați. În ultimii ani, cantitățile de cărbune transportate pe calea ferată s-au redus.

Mai multe grupuri energetice au fost închise și liniile de cale ferată au fost dezafectate. La Termocentrala de la Turceni sunt 6 linii de cale ferată dezafectate. Acestea fac parte din rețeaua de transport marfă pentru Secția 1 Descărcări Turceni, administrată de ELCFU Motru. A fost aprobată elaborarea proiectului și a documentației tehnice pentru eliminarea liniilor de cale ferată care nu mai sunt folosite din anul 2010. În total este vorba de 3,6 kilometri de linii de cale ferată care deserveau depozitul de la Turceni. Acestea nu pot fi desființate în orice condiții și este nevoie de 3 avize de la CFR, AFER și Ministerul Transporturilor. Va fi nevoie și de o autorizație de desființare.

Greu cu noile investiții

În zona Sucursalei Electrocentrale de la Turceni este nevoie de eliminarea unor construcții pentru a face loc viitoarei investiții. Potrivit Planului de restructurare, aici ar trebui să fie construit un grup pe gaze naturale, alături de compania Tinmar. Astfel, societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de circa 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CEO – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante. Se va putea restabili viabilitatea CEO, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național. Totodată, CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamentele unor foste exploatări miniere operate de CEO (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Problema este că toate investițiile noi de la CEO sunt întârziate cu aproape 3 ani.

Citește și: Gorj: Anchetă după ce doi bărbați s-au răsturnat cu un tractor la Godinești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS