-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 9.000 de angajați ai CEO revin la lucru, deși producția de energie este în avarie

Peste 9.000 de angajați ai CEO revin la lucru, deși producția de energie este în avarie

Angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) revin la lucru de marți, după mini-vacanța de Paște, acordată de către administrație.

Au fost cele mai multe libere din ultimul deceniu pentru mineri și energeticieni. Mini-vacanța a fost pusă atât pe seama sărbătorii, dar și pentru că la nivelul companiei energetice se produce tot mai puțină energie electrică. Minerii și energeticienii au beneficiat de o pauză de activitate în intervalul 29 aprilie – 6 mai inclusiv. Peste 9.000 de mineri și energeticieni se vor afla de marți, 7 mai, la serviciu, activitatea urmând să fie reluată atât la nivelul unităților miniere, cât și la nivelul sucursalelor electrocentrale.

În perioada liberelor pascale, la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost asigurată însă permanența, pentru ca activitatea să poată fi ulterior reluată în condiții normale. Astfel, a fost asigurată paza utilajelor și s-a funcționat în punctele de lucru unde activitatea nu poate fi oprită, respectiv producția de energie electrică, evacuare ape și așa mai departe.

Producție cu numai 2 grupuri energetice

Cu toate că mii de angajați vor reveni la lucru, situația companiei energetice nu se va modifica esențial față de perioada sărbătorilor. Prin urmare, nu se așteaptă o creștere semnificativă a producției, respectiv a vânzărilor de energie electrică. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia are în funcțiune numai două grupuri energetice. Unul este în funcțiune la nivelul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari și al doilea la nivelul Sucursalei Electrocentrale de la Turceni.

Blocul energetic de la Turceni a fost pornit după o perioadă de pauză de aproape o lună de zile. Pornirea grupului energetic de la Sucursala Turceni a venit la pachet cu oprirea unui bloc energetic de la Rovinari. Astfel, se funcționează tot cu două grupuri la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Producția medie este de 300 – 400 de MW, ceea ce înseamnă în anumite intervale orare producția unui singur bloc energetic. Așadar, perspectivele nu sunt deloc bune pentru Complexul Energetic Oltenia, mai ales sunt de plătit salarii pentru peste 9.000 de angajați.

Nu s-au apucat încă de noile investiții

Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia este în implementare un Plan de restructurare și decarbonare. Acesta nu a fost implementat pe deplin, cel puțin în ceea ce privește reducerea numărului de angajați, respectiv noile investiții.

La această dată, dacă se ține cont de Planul de restructurare, la CEO ar fi trebuit să mai lucreze numai 7.000 de angajați, cu 2.000 mai puțini decât în prezent. Totodată, ar fi trebuit să fie aproape gata 8 parcuri fotovoltaice și să fie în derulare lucrările la grupurile pe gaze naturale de la Turceni și de la Ișalnița. Nu numai că numărul de angajați este mai mare decât cel din Planul de restructurare, însă la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu a fost finalizată sau începută măcar una din investițiile anunțate și asumate în fața Comisiei Europene de către administrația CEO și de statul român prin Ministerul Energiei, acționarul principal al Complexului Energetic Oltenia.

Citește și: Obținerea autorizației de construcție la Bumbești-Livezeni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS