3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu apărut cireșele autohtone la Târgu Jiu cu 30 de lei kilogramul

Au apărut cireșele autohtone la Târgu Jiu cu 30 de lei kilogramul

Au apărut cireșele autohtone pe piețele din Târgu Jiu. Prețul este în momentul de față de 30 de lei.

Este pentru prima dată în ultimii 15 ani, când fructele se coc chiar la începutul lunii mai, așa cum se întâmpla în trecut. Producția din acest an se anunță una foarte bună, față de ultimii ani, când temperaturile scăzute și ploile au afectat cireșii. Dacă nu vor mai fi variații de temperatură sau precipitații în exces atunci producătorii de cireșe din partea de nord a județului Gorj vor avea ce să culeagă și să vândă pe piețele din Târgu Jiu și nu numai.

În momentul de față, prețul cireșelor din Gorj este de 30 de lei kilogramul. La același preț se vând și cireșele din import, care sunt însă puțin mai mari. Diferența este că trufandalele din livezile Gorjului sunt crescute natural, fără ca pomii să fie stropiți cu substanțe chimice. Cei mai mulți cireși și află în satul Rugi, din comuna Turcinești.

Mii de cireși

La Turcinești și în special în localitatea Rugi sunt mii de cireși. Aici cireșul are cel mai bun sol, fiind vorba de o zonă de deal. Sunt sute de livezi de care localnicii au grijă, însă sunt și mulți pomi care au fost afectați în ultimii ani, din cauza secetei sau a dăunătorilor.

Producția de cireșe depinde de la un an la altul și, din păcate, fiind fructe care nu rezistă foarte mult timp, sunt și pierderi. Când sunt fructe multe, oamenii nu pot culege toți cireșii. Nu există nici lucrători disponibili, mai ales că este vorba de pomi foarte înalți și este nevoie de scări. Așadar, se pune problema unui culegători experimentați, care să nu devină victimele unor accidente.

Totodată, și dacă ajungă să culeagă prea multe fructe și nu pot să le vândă, localnicii ies în pierdere. În Turcinești, la Târgu Jiu sau în toată zona submontană nu există încă un depozit de fructe cu toate că partea de nord a Gorjului este bogată în pomi fructiferi. Ar fi nevoie chiar de o fabrică de prelucrare a fructelor și producere a sucuri, dulceață sau marmeladă. Niciun investitor nu a riscată însă într-o asemenea investiție, deși ar avea la dispoziție o varietate de fructe de toate tipurile: cireșe, căpșune, mure, afine, zmeură, mere, pere, struguri, prune, piersici, caise și altele.

Citește și: Proiect în domeniul salvării montane implementat în premieră națională în Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS