6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Centrale pe lemne la districtele drumarilor din zonele izolate

Gorj: Centrale pe lemne la districtele drumarilor din zonele izolate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va menține încălzirea în sistem clasic, adică tot pe lemne, pentru trei puncte de lucru din județul Gorj.

A fost aprobată suma de peste 200.000 de lei pentru noi centrale pe lemne destinate districtelor din cadrul DRDP Craiova, respectiv:

  • Baia de Aramă de la SDN Orșova și Meri,
  • Vârtop și Bengești, din cadrul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

Vor fi achiziționate 4 centrale termice pe lemne cu instalația aferentă fiecăreia, pentru producerea de energie termică și apă caldă menąieră cu echipamente ce au ca și sursă de energie lemnul. Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, în zonă nu există rețele de alimentare cu gaze naturale sau alte surse. Mai exista variant unor centrale electrice, însă proiectul era peste bugetul existent.

De asemenea, încă nu există centrale electrice care să folosească o cantitate mai mică de energie electrică. Prin urmare, a fost aleasă tot o variantă clasică de energie, cea a centralelor pe lemne.

Drumuri în zonă montană și submontană

Este de precizat Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu are în adminstrare mai multe tronsoane de drum în zone montane și submontane. Nu sunt peste tot disponibile rețele de alimentare cu gaze naturale. Astfel, se apelează la resursele locale și la sistemele clasice de încălzire, cu toate că trendul este de înlocuire a centralelor poluante cu sisteme cu energie verde. Acest lucru nu este însă posibil peste tot, dat fiind faptul că în cazul celor trei districte din SDn Târgu Jiu vorbim de zone izolate.

Districtul Meri este în Defileul Jiului, iar Vârtop și Bengești nu au la dispoziție rețele de gaze. Prin urmare, centralele pe lemne sunt variante mai sigure, mai ales în perioadele cu ierni aspre și scăderi drastice ale temperaturilor. Districtele respective nu pot fi închise din cauza fenomenelor meteo, ci trebuie să fie deschise 24 de ore din 24 și sunt primele care intervin în astfel de situații. Inclusiv Baza SDN Târgu Jiu de la Rânca beneficiază de centrală pe lemne, fiind vorba de zonă montană, cota 1.600 de metri.  

Citește și: Rectorul UCB a obținut în instanță daune de 50.000 de lei din partea fostului rector

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS