5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestival folcloric pastoral „Urcatul oilor la munte”, la Novaci

Festival folcloric pastoral „Urcatul oilor la munte”, la Novaci

Cea de-a 57-a ediție a Festivalului folcloric pastoral „Urcatul oilor la munte” are loc în acest week-end la Novaci, în județul Gorj.

Organizatori sunt Primăria și Consiliul Local din Novaci și Casa de Cultură din localitate. Sute de dansatori și interpreți vor urca pe scena din Dumbrava Hirișești. Aici va fi deschis și târgul de produse tradiționale, dar și bâlciul care are loc an de an. Vor fi oferite cumpărătorilor produse alimentare, între care brânza de Novaci, tocanul. Nu vor lipsi nici terasele, dar nici meșterii populari.

Potrivit programului, sâmbătă, de la ora 18.00, este programat un spectacol folcloric extraordinar oferit de Grupul vocal „Nedeia”, Elena Bălan, Călin Cotorcea, Grupul vocal „Plaiuri novăcene” și Rebeca Negoi. Pe scenă vor mai urca și alți interpreți acompaniați de orchestra Mihail Tițoiu. De asemenea, duminică, de la ora 10,00, în fața Primăriei Novaci va avea loc Parada portului, cântecului, dansului popular și a formațiilor participante.

Formații din 14 județe și invitați din afara țării

Potrivit organizatorilor, la Festivalul folcloric pastoral de la Novaci participă formații din următoarele județe: Iași, Maramureș, Brașov, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Sibiu, Alba, Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj.

Totodată, vor fi prezenți la festival artiști macedoneni, sârși și bulgari. În deschidere va susține un spectacol Ansamblul folcloric „Nedeia” și trei soliste ale Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”: Alexandra Bleaje, Andra Matei și Ileana Lăceanu.

În continuare, iubitorii de folclor se vor putea bucura de momente artistice oferite de Ansamblul „Doina Gorjului” din Târgu Jiu. Nu în ultimul rând, de la ora 13,15 va avea loc spectacolul artiștilor din cadrul formațiilor invitate la Novaci din țară și din străinătate.

Festivalul folcloric pastoral urcatul oilor la munte readuce an de an în prim plan străvechiul obicei al transhumanței. Ciobanii coborau cu oile de la munte toamna, înainte de sosirea iernii, și urcau primăvara la pășunile alpine. Încă se mai păstrează în multe zone ale Gorjului acest obicei și încă mai sunt mulți crescători de ovine.

Citește și: DGASPC Gorj cumpără teren cu 500.000 de lei pentru a construi o casă de tip familial

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS