19.8 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparegio Gorj face investiții cu fonduri europene, cu obligația de majorare a tarifelor

Aparegio Gorj face investiții cu fonduri europene, cu obligația de majorare a tarifelor

Proiectul derulat de APAREGIO Gorj S.A. din fonduri europene nerambursabile atinge un prim prag de maturitate, conform unui anunț al operatorului de apă și canal din Gorj.

Săptămâna trecută a fost emisă de către Comisia Europeană Decizia de aprobare a contribuției financiare la proiectul major „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj” pentru un cost eligibil total de 19.913.818 euro. Astfel, se încheie prima etapă în implementarea proiectului, cea derulată instituțional prin contractul de finanțare semnat în data de 23.12.2020 pentru APAREGIO Gorj S.A. de către Traian Pătrășcoiu, în calitate de Director General, cu Autoritatea de Management – AM POIM.

Această sumă reprezintă valoarea eligibilă din cea efectiv realizată în acest proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare – POIM, diferența până la cea totală de 21.184.913 € reprezentând contribuția financiară a APAREGIO Gorj S.A.

Decizie obligatorie

Emiterea Deciziei de către Comisie reprezintă o bornă obligatorie în vederea etapizării proiectului în scopul continuării finanțării acestuia din fondurile alocate prin Programul Dezvoltare Durabilă, pentru suma de 242.967.544 euro (din care eligibilă 201.430.368,47 euro).

”Reamintim că ”Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj” presupune investiții pentru îmbunătățirea proceselor de captare, tratare și distribuție a apei potabile și pentru colectarea și epurarea apelor uzate în județul Gorj. Lucrările care vor fi realizate în cadrul proiectului sunt localizate în județul Gorj, la nivelul a 69 de localități din 12 UAT-uri, grupate în 14 sisteme de alimentare cu apă, dintre care, 2 sisteme zonale de alimentare cu apă și 12 sisteme de alimentare cu apă. Problema este că prin proiectul cu fonduri europene, Aparegio Gorj s-a obligat să majoreze tarifele în etape pentru a amortiza investiția.

În momentul de față, prețul pentru un metru cub de apă/canal în Gorj este de peste 14 lei. Este anunțată încă o creștere a tarifului de apă-canal, conform planificărilor asumate în cadrul Proiectului de modernizare cu fonduri europene a rețelelor de utilități din Gorj.

Citeşte şi: (VIDEO) Trei persoane, reținute în dosarul împrumuturilor cu acte false de la un CAiR din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS